Megszépülő közterület, bővülő bölcsőde


2009-08-25 22:55:33  | cikk:  | fotó: Babos Petra  | 


Megszépülő közterület, bővülő bölcsőde főképe
A Vajda Péter lakótelep közepén egy ingatlanegyüttesben található a gyermekorvosi rendelő, a védőnői szolgálat, valamint a Fenyveserdő Bölcsőde. A '70-es évek végén elkészült épület bölcsődei részén szinte minden esztendőben történt kisebb-nagyobb beruházás (idén az egyik csoportszobához tartozó vizesblokk rekonstrukciója történt  meg), ám az orvosi rendelőre és a védőnői helyiségekre már nagyon ráfért a megújulás. A munkák várhatóan 22 millió forintba kerülnek, s mivel pályázati források nem álltak rendelkezésre, a fedezetet teljes egészében a városi költségvetés biztosítja. Bár a szeptember 15-i befejezési határidőig még közel három hét hátra van, a munkálatok állásáról dr. Áldozó Tamást, a lakótelep önkormányzati képviselőjét kérdeztük.

- A lakótelepen élők számára az intézmények megújításával egyenrangú dolognak számít, hogy rendeződik annak a telekrésznek a sorsa is, amelyet eddig egy vaskerítés választott le a közterületből. A környéken élő fiatalok szívesen gyűltek össze azon a padon, amelyik igazából az orvosi rendelőhöz tartozott. Korábban mindig nyitva volt számukra a kapu, hogy ne kelljen a kerítésen átmászniuk, de ez az állapot egyszer s mindenkorra a múlté. A kerítést lebontottuk, s igaz ugyan, hogy a korábban ott álló fűzfát ki kellett vágni, ám a lassan szemmel látható eredmény mindenkit kárpótolni fog: rendezett közterület alakult ki, ahol a frissen telepített juharfa és cserjék között öt padon pihenhetnek meg a sétáló környékbeliek, vagy alakulhat ki a fiataloknak új találkozási pontja.

- Az épület átalakítása nemcsak az orvosi rendelőt meg a védőnői helyiségeket, de a bölcsődét is érinti. Milyen célt szolgál ez a beruházás?
- Az orvosi rendelők akadálymentesítése városi program; az akadálymentesítéssel egyidőben azonban a rendelők felújítása is megtörténik. A Vajdán - pl.: az Ötödik utcai háziorvosi rendelőhöz hasonlóan - nyílászárókat cseréltünk ki, korszerűsítettük az épületgépészetet, megújítottuk a burkolatokat. A védőnői helyiség is hasonlóan megszépül; ez sem példátlan a városban, hisz a közelmúltban készültek el a védőnők Anna téri helyiségei is. A Vajdán élők túlnyomó többsége az Ötödik utcai rendelőbe jár, az néhány hete készült el; a 14 éven aluliak meg a bölcsőde melletti rendelőbe: utóbbi is nemsokára kész lesz.

- A bölcsőde augusztus elején ünnepelte harmincadik születésnapját. Ott min dolgoznak a kivitelezők?
- A korábbi védőnői helyiségek egy részéből - a határoló fal megnyitásával - egy új csoportszobával bővítjük a bölcsődét. Viszonylag alacsony költség mellett 12-15 férőhellyel bővül az intézmény, s így több kisgyereket tudnak itt ellátni, aminek a jelentőségét nehéz lenne túlbecsülni: a családtámogatási rendszer évtizedek alatt megszokott elemeinek lebontása (gyed-et, gyes-t érintő változások) sok család számára létfontosságúvá teszi azt a kérdést, hogy sikerül-e elhelyezniük napközbeni ellátást nyújtó intézményben a gyermekeiket. Hamarosan kezdődik a Bóbita Bölcsőde bővítése 20 férőhellyel történő bővítése is, így összességében az eddigi 150 férőhellyel szemben - a Fenyveserdő és a Bóbita Bölcsődéket egyaránt beszámítva - hamarosan a három bölcsődénkben 185 férőhelyen várjuk a pápai családok gyermekeit.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!