Fergeteges - Meseszerű történetszövés tánccal és zenével


2014-08-22 23:15:38  | cikk: mo  | 


Sissi és Andrássy gróf valaha volt (vagy nem volt) szerelmének legendáját idézi meg a Fergeteges, az ExperiDance Production és a 100 Tagú Cigányzenekar közös előadása. Valójában sosem nyert igazolást, hogy Sissi és Andrássy Gyula között több lett volna, mint baráti viszony, az azonban biztos, hogy a titokzatos királyné és a gróf között kialakult különös kapcsolat sok alkotót megihletett már. A Nyáresték az Esterházy-kastély udvarán elnevezésű programsorozat ma esti előadásában az 1800-as évek második felének pompás világa elevenedett meg a publikum előtt. A néző szinte úgy érezhette, maga is részese a bálnak, ahol a történet hősei, egy gyönyörű királyné, egy daliás gróf és egy csodaszép cigánylány, eltáncolják soha be nem teljesülő szenvedélyük felfokozott, gyötrelmes, majd belenyugvó pillanatait. S ezt a különleges hangulatot nem más adta a produkciónak, mint a helyszín, a pápai Esterházy-kastély ódon épületének belső udvara.

A színpadi produkciókban a társulat közel 30 táncosa és a cigányzenekar majdnem félszáz szólistája látványos koreográfiával, valamint a komolyzene klasszikusainak segítségével gombolyította a történet fonalát. Az élő zenével előadott táncprodukciót a zenekar színpadi játéka tette igazán különlegessé. A történet, a karakterek és a szereplők közti mély érzelmek a kifinomult táncok és a jól megválasztott zenei alkotások együttes ereje nyomán bontakoztak ki a közönség előtt. Remekül egymásra talált itt az ország két kiválósága, az ExperiDance Production és a világhírű 100 Tagú Cigányzenekar. Az összhangot nemcsak a jól sikerült koprodukció bizonyítja, hanem az is, hogy a két együttesnek mindössze hat közös próba elegendő volt a premierig, s már életre is kelt a darab – tudtuk meg Beke Farkas Nándortól, a 100 Tagú Cigányzenekar elnök-menedzserétől. Beke Farkas Nándor elmondta, a zenekar legjobb művészei játszanak a darabban, és az ExperiDance is egy igazi kuriózum az országban. E két társulat közös produkciója éppen ezért nevezhető akár Európában is egyedülállónak, hiszen két hungarikum játszik egy színpadon. Az elnök-menedzser hozzátette, újdonságot és kihívást jelentett számukra a Fergeteges összeállítása, hiszen a darab korlátokat szab a zeneművészeknek, ez esetben nem élhetnek azzal a zenei szabadsággal, amelyet korábban megszoktak. Ennek ellenére, vagy talán éppen a kihívás izgalma miatt a zenekar különösen élvezi a közös munkát – tudtuk meg Beke Farkas Nándortól, aki elárulta azt is, együttesükben egy pápai szólista is zenél. Berki Károly hazatért, és nemcsak a városba, hanem a kastélyba is, hiszen egykor ide járt zeneiskolába, amelynek falai között most világhírű darabokat játszott egy világhírű zenekarral.

Brahms: Magyar táncok, Monti: Csárdás, Liszt Ferenc: Magyar rapszódia, Erkel Ferenc: Palotás, J. Strauss: Radetzky-induló, Rossini: Tell Vilmos-Nyitány. Csak néhány azok közül a sikerdarabok közül, amelyek a 100 Tagú Cigányzenekar repertoárján folyamatosan szerepelnek. A sokak által ismert komolyzenei darabok most az ExperiDance társulatának táncművészei segítségével egy meseszerű történetet szőttek a színpadon. A királyné, a gróf, a cigánylány és az ifjú herceg szerelmi vívódásait bemutató darabban nemcsak a zenészek soraiban fedezhettünk fel ismerős arcot, hanem a táncosok között is. Benkő Dáviddal már tavaly is találkozhattak a pápaiak, akkor a Játékfesztivál keretében lépett színpadra a társulat. Az ifjú herceget alakító, ma már profi táncos városunkból indult, s csaknem négy éve erősíti az ExperiDance társulatát. Dávid elmondta, nagy örömmel és izgalommal lépett színpadra Pápán, hiszen a hazai deszkákon szerepelni mindig nagyobb felelősség és kihívás. A profi táncos beszélt arról is, a Fergeteges attól válik igazán különlegessé a társulat számára, hogy a koreográfiákat élő zenére mutatják be. Benkő Dávid úgy fogalmazott, különleges és felemelő érzés, hogy a 100 Tagú Cigányzenekar velük együtt játszik a színpadon. A pápai származású fiatalember bízik benne, hogy még sokáig gazdagíthatja tudásával és tehetségével a társulat munkáját. Felfelé ívelő pályáját tekintve ehhez nem is kell mást tennie, mint kitartóan, lelkiismeretesen dolgozni. Dávid szerint a profi tánchoz néhány dolog elengedhetetlen: a szigorú önfegyelem, a színpad, a zene és a tánc iránti maximális alázat és a tehetség.

A Nyáresték a pápai Esterházy-kastély udvarán elnevezésű programsorozat holnap a Veszedelmes viszonyok című előadással zárul. A darabot a Veszprémi Petőfi Színház előadásában láthatja a közönség, szombaton 20 órától.

(Fotók hamarosan)

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!