Kormorán-koncert a kastélyudvaron


2014-08-22 12:42:21  | cikk: pt  | fotó: Babos Petra  | 


Kormorán-koncert a kastélyudvaron főképe
Teltház előtt adott emlékezetes koncertet a Kormorán zenekar az Esterházy-kastély udvarán csütörtökön este. A nemzeti folk-rock hazai életre hívójának és úttörőjének számító legendás együttes legismertebb, legnépszerűbb dalaiból hozott el egy csokorra valót a pápai közönségnek, mely vastapssal köszönte meg a nem mindennapi zenei élményt. A koncert során felcsendültek a népzenéhez közelebb álló lassabb, líraibb nóták, valamint a rockzenéből táplálkozó erőteljesebb, pörgősebb dalok is.
A Kormoránt Koltay Gergely alapította meg 1976-ban. Az együttes a magyar zenei életben elsőként ötvözte a muzsikájában a népzenei elemeket a nemzetközi rock muzsika stílusjegyeivel. – Annakidején létre tudtunk hozni egy olyan különleges zenei stílust, amit rajtunk kívül még senki nem játszott akkoriban. Azóta rengeteg követőnk akadt, én pedig nagyon boldog vagyok azért, hogy amit elvetettünk, az szárba szökkent – nyilatkozta hírportálunknak a koncert előtt Koltay Gergely, a Kormorán frontembere, aki kérdésünkre mesélt az egyedi zenei stílus kialakulásáról is.
– Nagyon megszerettem a népzenét, miközben kedveltem a rock muzsikát is. Abban az időben szinte mindenki bolondnak nézett engem. A táncházmozgalom kivetett magából azért, mert szerintük megszentségtelenítettem a népzenét. A rockosok meg hülyének néztek, nem értették, hogyan lehet például lanttal, citerával, töröksíppal rockzenét játszani. Úgy látszik, hogy lehet – jegyezte meg nevetve a zenekar vezetője. Mint mondta, a Kormorán első korszakában többet játszottak külföldön, mint Magyarországon. Megfordultak többek között Németországban, Franciaországban, Hollandiában, Belgiumban. Külföldön rajongásig szerették a Kormorán muzsikáját, ez pedig megerősítette Koltayban az elhatározást, hogy folytatnia kell a megkezdett utat.
Az évek, évtizedek során több mint 600 dalt alkotott meg az együttes, amelyben rengeteg zenész megfordult. – Egy zenekart vezetni nagyon nehéz dolog. Nehéz megszerettetni a zenésztársakkal azt a muzsikát, amit mi képviselünk. Ennek következtében nagy volt a fluktuáció a zenekaron belül, több mint 80 muzsikus fordult meg a Kormoránban. Azonban a mostani a legjobb formáció – fogalmazott egy mosoly kíséretében Koltay Gergely. Megtudtuk tőle, nemrég jelent meg az új lemezük Engedj magadhoz! címmel, de már készül a következő zenei albumuk, ami a Titkok könyve címet viseli majd.

A Kormorán-koncertet a Nyáresték a pápai Esterházy-kastély udvarán elnevezésű program keretén belül rendezték meg. A szabadtéri rendezvénysorozathoz kapcsolódóan ma este egy újabb Experidance-produkciónak, a Fergeteges című előadásnak tapsolhat a közönség 20.30-tól.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!