Korszerű eszközzel bővült a mentőállomás műszerparkja


2010-02-23 14:46:24  | cikk: Tóth Tamara  | 


Egy izraeli cég adományából úgynevezett TTS EKG-t, transztelefonikus EKG-t kapott a pápai mentőállomás - tudtuk meg Kürti József állomásvezetőtől.

- Az új mentőkészülék sajátossága az, hogy az infarktus ellátást teszi gyorsabbá. A mentők gépkocsiparkjában eddig csak az eset kocsiban volt ehhez hasonló műszer. A február 5-én érkezett TTS EKG-felvevő egységet a kiemelt mentőkocsiba építették be, amelyet a nagy tapasztalattal és egy speciális tanfolyamot elvégzett mentő-szakápoló vezet-mondta a vezető.

A kis műszer elkészíti rendkívül gyorsan, mindösszesen 52 másodperc alatt a felvételt. Ezután a mentőszolgálat telefonvonalán, de akár egy egyszerű mobilon is magát a hangot továbbítják a számítógéphez, amely a hangot jellé alakítja át. A régió e célra kiépített központját Balatonfüredre, a szívkórházba telepítették, itt a számítógép előtt állandó kardiológiai ügyelet lesz, s amikor az EKG hangjeleit valódi EKG jellé alakítja át szintén 52 másodperc alatt, az orvos azonnal látja, hogy infarktusról van-e szó, s telefonon instruálja a mentőápolót, hova szállítsák a beteget.

- Ezzel a diagnosztikával az infarktusos beteg életben maradási esélyei jelentősen megnőnek-mondta Kürti József, majd arra hívta fel a figyelmet, hogy ha valaki a mellkasában szorító, égő jellegű fájdalmat érez, azonnal hívja a mentőket vagy az orvosát, ezek ugyanis az infarktusra legjellemzőbb tünetek.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!