Ünnepi megemlékezés, orgonakoncert, kiállítás a Tapolcafői Zenélő Estéken


2014-08-20 10:01:42  | cikk: Babos Petra  | 


 Ünnepi megemlékezés, orgonakoncert, kiállítás a Tapolcafői Zenélő Estéken főképe
A Himnusz hangjaival kezdődött tegnap Pápa-Tapolcafőn az augusztus 20-ai ünnepi megemlékezés. A háborús emlékmű megkoszorúzása után a református templomban Zsegraics Gyula önkormányzati képviselő emlékezett Szent Istvánra.
Mint mondta, Szent István király élete a haza életének csak egyetlen pillanata volt.
- Őseink, amikor 1100 éve ideérkeztek, hazát, azaz otthont kerestek. Nem mintha addig nem lett volna nekik. Hazájuk, nemzetségük, otthonuk, saját családjuk volt. Esténként, amikor a nagycsalád körbeülte a sátor közepén lobogó tüzet, mindenki tudta, hogy hová tartozik. Összetartoztak, mert egymásért végezték azt a munkát, amit a vándor nomád életmód jelentett. És összetartoztak nemzetükben, amely a pusztai szomszédokkal vívott harcokban védelmet adott mindannak, amit szerettek. Összetartoztak, mert nap mint nap újra meg kellett tapasztalniuk: csak együtt maradhatnak meg. Aztán eljött a nap, amikor útelágazáshoz érkeztek, és el kellett dönteniük, merre menjenek tovább - mondta a szónok.
Végül azt hangsúlyozta: „Mi is, akárcsak Szent István, részei vagyunk a nemzet életének, mi is kaptunk egy pillanatnyi időt a sorstól. Használjuk fel tehát akként, hogy hasznára legyünk, nemcsak magunknak, de mindazoknak, akik velünk élnek, s akik utánunk jönnek.”

Ezt követően Vadász Attila csodálatos orgonakoncertjét hallgathatta a nagyérdemű. A fiatal művész a Pápai Református Kollégium Gimnáziumának tanulójaként érettségizett, majd a zenei tanulmányait a Richter János Zeneművészeti Szakközépiskolában folytatta. Jelenleg kántorként tevékenykedik, és a komáromi valamint a tatai iskola zongoratanára.

A program Mátyás Lajos, a Pápai Református Egyházmegye nyugalmazott esperesének Emlékeim című kiállításmegnyitójával zárult. A Tapolcafői Zenélő Esték és Templomgaléria-sorozat 57 kiállítása ez. Az alkotó munkáját Apostolné Bartha Mária, a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakközépiskolája internátusának vezetője méltatta.

- Mátyás Lajos, aki Somogyban, Kapolyon lelkészcsaládban született így vall gyermekkoráról: „Gyermekkorom csupa öröm és napsugár volt. Korán rácsodálkoztam az Isten alkotta természet sokszínű, varázslatos gazdagságára, szépségére, amely dombok közé szorult szülőfalumat körülvette gyümölcsös,- és szőlős kertjeivel, illatos mezőivel, erdőivel. Ennek a bájos, meghitt világnak, a családi otthonnak, a csendnek sok-sok gyermekkori élménye végigkísérte életutamat.” Mátyás Lajosnak az elmúlt 50 év alatt közel 50 kiállításon vettek részt képei, főleg akvarellek. Felesége, Eszter asszony ösztönzésére festette meg a Pápai Református Egyházmegye templomait, 55 templomot, majd az egyházkerület elnöksége kérésére a Dunántúl valamennyi református templomát, 351 épületet. A Bibliai történetek képekben című kiadványban 114 képet festett az Ó- és Újszövetség történeteiről - mondta Apostolné Bartha Mária az alkotóról.

Mátyás Lajos egy idilli világból érkezik meg a Dunántúl patinás intézményébe, a Pápai Református Gimnáziumba. A természetet szerető és gyermeki rajzain kiábrázoló diákot A. Tóth Sándor a híres festőművész tanítja, aki felfigyel tehetségére. Így kerül be A. Tóth Sándor Képzőművészeti körébe és tesz szert olyan művészeti alapokra, melyekre egy életen át építhet. Alkotásai középpontjában a természet áll. Gyönyörködhetünk az évszakok változásainak megjelenítésében. Erdei utak, folyópartok, havas ösvények, melyeken keresztül mi is rácsodálkozhatunk a teremtett világ szépségére és megláthatjuk benne Isten kezének munkáját. A békességet árasztó falusi életképek, az idősebb generációban felidézik a gyermekkor egy-egy pillanatát, az ifjabbak pedig bepillantást nyerhetnek a múlt titokzatos világába – hangzott a méltatás.
A tárlat szeptember 7-ig tekinthető meg.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!