"Szép magyar táncok..." - Folk-kavalkád a Fő téren


2014-08-19 19:07:40  | cikk: mo  | 


"Szép magyar táncok..." - Folk-kavalkád a Fő téren főképe
Népi muzsika, csujjogatás, táncos lábak, színvonalas koreográfiák. Nemzeti ünnepünk előestéjén a magyar virtusból kaptak ízelítőt mindazok, akik kilátogattak a Fő térre. A JMSZK Vadvirág néptáncegyüttese és a Pápai Református Kollégium Tánc-Lánc Alapfokú Művészeti Iskola gyermektáncosai a „Szép magyar tánc...” elnevezésű rendezvénnyel csatlakoztak a Pápa város 800 éves évfordulója tiszteletére szervezett eseménysorozathoz. A dunaszerdahelyi Pántlika zenekar szikrát szórt a talpak alá, a tehetséges fiatalok és a már sokat tapasztalt táncosok csak járták, ropták, a közönség élvezte, a járókelőket pedig – ha csak pár perce is –, de odaszögezte a térre a folk-produkció.

Baán Éva, a Vadvirág néptáncegyüttes szakfelelőse elmondta, az együttes folyton keresi a lehetőséget arra, hogy időről-időre megmutathassa magát, bemutassa tevékenységét, fejlődését. Nagy örömmel csatlakoztak a jubileumi programsorozathoz, és külön öröm számukra az is, hogy a megújult Fő téren léphettek fel – tudtuk meg Baán Évától. A néptáncegyüttes képviselője hozzátette, különös ízt adott folklórbemutatónak az, hogy augusztus 20-a előestéjén zajlott, hiszen a néphagyományok felidézése és ápolása egyben kiváló ráhangolódást is jelent államalapító Szent István ünnepére.

A Nagytemplom monumentális épületének előterében több mint félszáz résztvevő ropta a „szép magyar táncokat”. Rábaközi, kalocsai, mezőségi és egy teljesen friss kalotaszegi koreográfia – széles volt a folk-kavalkád palettája. Müller Anita, a PRK Tánc-Lánc igazgatója elmondta, a rendezvényen több koreográfiával készült a Tánc-Lánc két gyarmati gyermekcsoportja. A növendékeket Robotkáné Horváth Tünde és Müller Sára készítette fel. Ugyancsak számos produkcióval mutatkozott be a Vadvirág néptáncegyüttes is, amelyben színpadra léptek a tapasztalt táncosok mellett csiszolódó fiatal újoncok is. Az együttes tagjai éppen csak túl vannak egy négynapos táboron, amelyben az új koreográfiák mellett megtapasztalták a tánctanárok által elvárt magas szintű követelményeket is. Négyórás nonstop próbák, erőnléti edzések, fekvőtámaszok, szigorú fegyelem – ilyen és ehhez hasonló elvárásokat támasztanak a művészeti vezetők a vadvirágos táncosok esetében. A tábor természetesen nemcsak a kemény „kiképzésről” szól, hatalmas közösségformáló erővel bír, s a kötelező feladatok elvégzése után igazi mulatsággá és örömtánccá szelídül a közös időtöltés – derült ki a programon. A táborban megkövetelt kemény munka meghozta gyümölcsét: a fiatal táncosok bemutatkozása kiválóan sikerült a Fő téri rendezvényen.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!