Ez a város hitet tesz elődei mellett - Pápai Hősök Napja 2014.


2014-08-17 16:23:14  | cikk: mo  | 


Ez a város hitet tesz elődei mellett - Pápai Hősök Napja 2014.  főképe
A Pápai Huszáregyesület tegnap hadijátékkal tisztelgett az egykor Pápán állomásozó Magyar Királyi 7. Honvéd Huszárezred hősei előtt, ma pedig koszorúzással és huszárparádéval emlékeztek a 100 évvel ezelőtti híres lovasroham eseményeire, melyet a hetesek a gorodok-satanovi ütközetben hajtottak végre.

A Pápai Huszáregyesület és Pápa Város Önkormányzata által szervezett Pápai Hősök Napja elnevezésű emlékezéssorozat – a hagyományok szerint – az Ejtőernyős emlékműnél kezdődött. Az emlékünnepségen részt vett Áldozó Tamás polgármester, Unger Tamás alpolgármester, Rádi Róbert, a Polgármesteri Kabinet vezetője, a képviselő-testület tagjai, Gangler László, a MH Pápa Bázisrepülőtér parancsnoka és Frank Rombouts, a Nehéz Légiszállító Ezred parancsnoka. A Vitéz Bertalan Árpád Honvéd Ejtőernyős Ezred és Szállítórepülő Század tiszteletére állított emlékműnél tartott rendezvényen a Magyar Honvédség veszprémi Légierő Zenekarának toborzóját követően a Honvéd Bajtársi Klub énekkara katonadalokkal idézte meg a két világháború korának hangulatát. A megemlékezésen Töreki László, a Veterán Ejtőernyős Klub elnöke szólt a 70 évvel ezelőtti eseményekről, majd kiemelte, hősként kell emlékeznünk a világháborúban harcoló katonákra.
- Sokan elestek, sokan átvészelték a háborút, de súlyos sérülésekkel élnek tovább civilként, és vannak, akik hadifogolyként talán többet szenvedtek, mint akik életüket adták a háborúban. Emlékezzünk a több ezer egykori harcosra, idézzük meg emléküket, hiszen ez a legtöbb, amit tehetünk. Évről-évre visszatérünk ide és elhelyezzük a kegyelet virágait – fogalmazott beszédében Töreki László.

A résztvevők elhelyezték koszorúikat az emlékmű lábánál, majd az emlékezéssorozat Gróf Lubienski János altábornagy, a Magyar Királyi 7. Honvéd Huszárezred parancsnokának Korvin utcai emléktáblájánál folytatódott. A programon a Pápai Huszáregyesület és a Pápai Történelmi Napok rendezvénysorozatához csatlakozó hagyományőrző csapatok lovasai álltak díszsorfalat. Az emlékező közösség főhajtással és a koszorúk elhelyezésével adózott a hősök emléke előtt.

11 órakor a Szent István úton, az I. és a II. világháború tiszteletére állított emlékműveknél folytatódott a megemlékezés. Kincses László Héjjas István: Hozzuk haza című versét szavalta, majd Szakály Sándor hadtörténész mondott emlékbeszédet. A szónok kitért a pápai huszárok 100 évvel ezelőtti látványos, de eszeveszett lovasrohamára, majd szólt az ütközetet megörökítő emlékszoborról. A Szent István úton álló I. világháborús emlékművet Manno Miltiades készítette, aki maga is huszártisztként szolgált a háborúban. Manno Miltiades azonban nemcsak művész volt, hanem tanár és eredményes sportember is: evezett, futballozott, korcsolyázott.
- Úgy tűnik, hogy a hazaszeretet, a honvédelem, a művészet és a tudomány összekapcsolható. Ez a város egyesítette egykoron és egyesíti ma is mindezt. Minden megemlékezésen el kell gondolkodnunk azon, hogy vajon gondolták-e egykoron azok, akik parancsra, kötelességtudóan vállalták a haza védelmét, hogy mi lesz a sorsuk. Valószínűleg mindenki azt remélte, hogy vitézként, kitüntetésekkel érkezhet vissza a háborúból. Sajnos sem az első, sem a második világháború nem ezt hozta. Elszomorító, hogy volt néhány olyan évtized a XX. századi történelemben, amikor ezekre a hősökre emlékezni sem szabadott. Ezért is öröm számomra, hogy eljöhetettem egy olyan rendezvényre, ahol a város hitet tesz egykori polgárai, katonái mellett. Emléküket megőrzi, és ezt rendszeresen teszi. Mindazok, akik büszkén veszik fel az elődök egyenruháját, azok hitet tesznek azért, hogy létezik Magyarország, létezik haza, létezik tisztesség, létezik hazaszeretet. S ha ezt együtt gyakoroljuk, akkor nemcsak volt, hanem lesz is Magyarország – fogalmazott Szakály Sándor.

A koszorúk elhelyezését követően a Lovasiskolában bajtársi találkozóval folytatódott a Pápai Hősök Napja, ahol Áldozó Tamás köszöntötte a második világháborút megjárt veteránokat. A polgármester gratulált a Pápai Huszáregyesületnek a szombati hadijátékban nyújtott színvonalas teljesítményéért és a mai méltóságteljes megemlékezés lebonyolításáért. A városvezető hozzátette, bízik benne, hogy a huszáregyesület a jövőben is éppen olyan példaértékű hagyományőrző közössége lesz a városnak, mint amilyen az eddigi években volt.

A Pápai Huszáregyesület oklevéllel és Vas Érdemkereszt Hadiszalagos emlékéremmel köszönte meg mindazok segítségét, akik hosszú évek óta rendszeresen támogatják az egyesület tevékenységét. Az adományozottak között ott volt Áldozó Tamás polgármester és Gangler László ezredes, az MH Pápa Bázisrepülőtér parancsnoka is.
A bajtársi találkozón adták a világháborúban egykor szolgált katonáknak az emléklapokat. Emléklappal köszöntötte az egyesület Thaly Dorottyát is, aki Szécsi-Szigeti Thaly Béla leszármazottja. Thaly Dorottya érdeklődésünkre elmondta, dédapja részt vett a tragikus gorodoki lovasrohamban, s ott esett el a harcmezőn. Családja sokfelé kutatta a huszár dédnagypapa múltját, de sajnos nagyon kevés emlék maradt fenn. Dorottya örömmel vett részt a mai programon, s mélyen megérintette az emlékünnepség.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!