Pápát is érintette az 1Úton zarándoklat


2014-08-17 09:46:57  | cikk: Babos Petra  | 


Pápát is érintette az 1Úton zarándoklat főképe
Hívek ezrei vettek részt tegnap az 1Úton Zarándoknapon az ország különböző részein. A Mária Út Egyesület és a Mária Rádió egy olyan hagyomány elindítását tervezte, mely a Mária út fővonalát Mariazell és Csíksomlyó között öleli át. Szombaton, Nagyboldogasszony ünnepét követő napon egyszerre indultak el a hívek a Mária út különböző szakaszain. A Mária út minden szakaszán egy közös célért, a családokért zarándokoltak. A budapesti Józsefvárosból két autóbusszal érkeztek a hívek, hogy a pápaiakkal és a környékbeliekkel együtt zarándokoljanak ezen az úton, s közben imádkozzanak, elmélkedjenek és feltöltődjenek.
Bajzáth Ferenc, józsefvárosi plébános érdeklődésünkre elmondta, a zarándoknaphoz egy jó közösségre van szükség.
- Ez a kezdeményezés nagyon jó ötlet. Mi a pápai szakaszt választottuk. Idén a családokért imádkoztunk, mert azok a társadalom alappillérei. A család nem játék, hanem Isten ajándéka. Örömmel vettem, hogy ennyi hívem eljött velem. Utunk során Istenre és a Szűz Máriára is odafigyeltünk. Elszakadva a városok és falvak világából, az ember a természettel találkozik, miközben zarándokol. A világra ajándékként tekint, s rácsodálkozik a természet szépségeire, ami körülveszi az út során - mondta a plébános.
A helyieken kívül Mihályházáról, Nagytevelről érkeztek hívek, majd együtt keresték fel a borsosgyőri templomot, onnan pedig a kéttornyúlakiba mentek tovább, majd a Szent József kápolnában zárták a napot.
Salgó Ferenc kanonok-plébános örömét fejezte ki, hogy ennyire sokan vettek részt ezen a zarándoknapon.
- A zarándoklat során találkozások történnek ember és ember, Isten és ember között. Miközben az ember lépéseivel töretlenül egy fizikai cél felé tart, közben pedig elmélkedik és imádkozik.
Horváth Józsefné szerint nagyon jó egy ilyen zarándoknapon részt venni, hiszen aki még korábban nem volt hasonlón, az nem is tudja, milyen csodás érzés. Elmondta, ha valaki egyszer elindul zarándokolni, az nem tudja abbahagyni.
A népes csoportot a pápaiak a Szent József Kápolnában szentmisével fogadták, ahol dr. Márfi Gyula veszprémi érsek köszöntötte a zarándokokat. Mint mondta, a zarándoklat a családokért történt, értük imádkoztak.
Az érsek hozzáfűzte még, zarándoklásnak számít az is, ha valaki a kórházban meglátogat valakit. Ő személy szerint már nem zarándokol, de hivatása miatt sokat járja az országot, ami szintén ennek számít. A vallásos emberek nem egyszerű turisták, hanem közben imádkoznak és elmélkednek, csendben sétálnak, ezzel Istennel teremtenek egyfajta kapcsolatot.

Az 1Úton Nemzetközi Zarándoknap pápai szakasza agapéval zárult.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!