Minden nemzet kötelessége, hogy emlékezzen hőseire - A világháborús síroknál koszorúztak a huszárok


2014-08-15 15:56:02  | cikk: mo  | 


Minden nemzet kötelessége, hogy emlékezzen hőseire - A világháborús síroknál koszorúztak a huszárok főképe
Az I. világháborús síroknál koszorúzott ma délután a Pápai Huszáregyesület. Az Alsóvárosi temetőben tartott megemlékezésen Bolla Kálmán az 1914. július 28-án megindult tragikus eseménysorozat előzményeit, folyamatát és a négyéves küzdelemmé terebélyesedett háborút lezáró békerendszer következményeit idézte fel beszédében.

Az első világégés során a Monarchia területéről összesen 9 millió katonát szereltek fel, mintegy 3,4 milliót Magyarország területéről. A 3,4 milliós embertömegből 530 ezer veszett oda, 1,4 millió sebesült meg és több mint 830 ezer esett fogságba – fogalmazott a Pápai Huszáregyesület elnöke.

- Vajon méltóképpen emlékezünk-e azokra, akik 100 évvel ezelőtt az életüket adták hazájukért? Mesélünk-e gyermekeinknek a déd- vagy üknagypapáról, aki 18-20 éves katonaként rohant előre Piavénál, vagy a galíciai fronton? Emlékezünk-e családtagunkra, aki hősi halottként egy márványtáblára vésett név? Pedig minden magyar családban van ilyen, de elfelejtettük. Kidobtuk a régi, elsárgult katonaképeket – hangsúlyozta Bolla Kálmán, majd aláhúzta, minden nemzet kötelessége, hogy emlékezzen hőseire.

E gondolatok jegyében gyűltek össze a huszáregyesület tagjai az Alsóvárosi temető I. világháborús sírjainál, és helyezték el az emlékezés virágait, fejet hajtva a hősi halált halt áldozatok előtt.

Az első világháborús megemelékezések sora szombaton és vasárnap folytatódik. Holnap délután nagyszabású hadijátékkal elevenednek meg a 100 évvel ezelőtti események a Bajvívó téren, míg vasárnap a pápai hősök emléke előtt tisztelegnek az emlékezők.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!