A légierő napját ünnepelték a Bázisreptéren


2014-08-15 13:16:00  | cikk: mo  | 


A légierő napját ünnepelték a Bázisreptéren főképe
A magyar légierő és a repülő fegyvernem napját Nagyboldogasszony ünnepén, augusztus 15-én tartják. A XX. század elején, a magyar katonai repülés kialakulásának kezdetén a magyar pilóták Boldogságos Szűz Máriát választották oltalmazójuknak és így Mária napján, azaz ma ünneplik fegyvernemük napját. A jeles nap alkalmából ünnepi állománygyűlést tartottak a pápai Bázisrepülőtéren, melyen részt vettek a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság alárendelt katonai szervezeteinek képviselői, a helyi nyugállományú klubok és civil szervezetek megjelent tagjai és a bázisrepülőtér személyi állománya. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Fucsku Sándor vezérőrnagy, a MH ÖHP parancsnoka, Sáfár Albert dandártábornok, az MH ÖHP légierő haderőnem főnöke és Áldozó Tamás, Pápa polgármestere.

Az MH Pápa Bázisrepülőtér megemlékezéssel egybekötött ünnepi állománygyűlése a Honvéd Vezérkar főnöke köszöntő szavainak tolmácsolásával indult. Dr. Benkő Tibor vezérezredes levelében kiemelte, a légierő napján emlékezünk az elődök példaértékű helytállására, önfeláldozó hősiességére. A vezérezredes szólt a fegyvernem fejlődéséről, a haderőnem állományának, szakembereinek elhivatott szakmai hozzáértéséről, napjaink kihívásairól és feladatairól, eredményeiről.
- Kérem önöket, hogy hagyományainkat ápolva őrizzék meg a hosszú évtizedek alatt kialakított szakmai kultúrát, abból merítve erőt az új kihívásoknak való megfeleléshez, s ezzel tovább öregbítve a Magyar Honvédség és szakterületük hírnevét – hangzottak el Benkő Tibor köszöntő szavai.

Fucsku Sándor vezérőrnagy, a MH ÖHP parancsnoka ünnepi beszédében hangsúlyozta, örömmel tölti el, hogy e jeles napon közösen, együtt ünnepelnek mindazok, akik a fegyvernemben szolgálnak, s azok, akik korábban a légierőnél teljesítettek szolgálatot. S teszik mindezt a pápai Bázisrepülőtéren, ahol egy többnemzetiségű légiezred települt. A parancsok beszélt a technikai eszközök fejlődéséről, a haderőnem kiváló szakembergárdájáról és a jövő feladatairól, kihívásairól. A vezérőrnagy köszöntötte mindazokat, akik munkájukkal hozzájárulnak a légi haderőnem eredményességéhez és sikerességéhez.

A légierő napja alkalmából a rendezvényen átadták a kiemelkedő szolgálatot teljesítő személyek elismeréseit, majd kiosztották a „Magyar légierő” címmel kiírt alkotóművészeti pályázat díjait. A MH Légi Vezetési és Irányítási Központ pályázatára 14 alkotó 26 pályamunkát küldött be, melyek között grafikák, fotók, festmények és irodalmi alkotások szerepeltek. A pályázat kiíróinak célja elsősorban a magyar katonai hagyományok ápolása és a jelenkori légierős alakulatok tevékenységének bemutatása. Az alkotásokat vándorkiállításon mutatják be a közönségnek – hangzott el a programon.

A haderőnem kötelékében szolgáló állomány rendszerint a légerő napján hajt fejet a hősi halált halt ejtőernyősök és aktív állományból elhunyt katonák emléke előtt. Pápa Bázisrepülőtéren a Szolnoki Helyőrségi Zenekar előadásában csendült fel a Légierő Induló, majd Sáfár Albert dandártábornok, az MH ÖHP légierő haderőnem főnöke emlékezett a hősökre. Az emlékoszlopnál tartott megemlékezésen elhangzott, a magyar katonai repülés és ejtőernyőzés történetének dicső és kevésbé dicső lapjai bővelkednek hősökben és áldozatokban egyaránt. A ma katonáinak példát kell venni elődeik önfeláldozásáról, hősies tetteiről, amelyeket a háborúk során a haza, az ország lakosságának védelme során teljesítettek. A katona mindig esküjéhez hű, életét is képes feláldozni hazájáért, nemzetéért. Ez a légierőben természetes volt, és az is maradt – jelentette ki a dandártábornok, majd főhajtásra buzdította a megjelenteket azok előtt a bajtársak előtt, akik életüket adták az évezredes álom megvalósulásáért, a levegő meghódításáért.

Az emlékhely felszentelését követően az emlékezők elhelyezték a kegyelet koszorúit, majd a Szózat hangjaival zárult a rendezvény.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!