Pénteken rajtol a Hungarian Baja


2014-08-13 12:29:24  | cikk: Haraszti Gábor  | 


Pénteken rajtol a Hungarian Baja főképe
Ahogy arról már korábban beszámoltunk, péntektől vasárnapig Pápán és környékén rendezik meg a XI. Hungarian Baja tereprally világkupa futamot. A hétvégén az előzetes nevezés alapján 43 autó, 5 kamion, 14 motor és 14 quad száguld majd a tavalyi évhez képest átalakított és meghosszabbított pályákon. A csütörtöki regisztrációt és versenyzői eligazítást követően a futam augusztus 15-én, pénteken a motorosokkal és a quadosokkal 17 órakor Kemeneshőgyészről indul, az autók és kamionok 18 órakor vágnak neki a távnak. Az ünnepélyes megnyitót pedig szintén pénteken 20 órától a Sportcsarnok előtti területen tartják. A mezőny egyik nagyágyújának számít a katari Nasser Al-Attiyah, aki évek óta a sportág szűk élmezőnyének tagja, és 2011-ben pályafutása egyik csúcspontjára ért azzal, hogy diadalmaskodott a Dakaron, emellett nyert N-csoportos világbajnoki címet raliban, Londonban pedig az olimpiai dobogóra is felállhatott, bronzérmet szerzett sportlövészetben. A katari pilóta egy Toyotával áll rajthoz a magyar világkupa futamon – írja a verseny hivatalos honlapja.
- Célunk, hogy teszteljük az autót a következő Dakarra, és természetesen hogy a lehető legjobb eredményt érjük el, és további pontokat gyűjtsünk a világkupa összetettjében. Örülök, hogy a magyar pályákon összemérhetjük a sebességünket a világ élmezőnyével, különösen a Minikkel. Legutóbb 2008-ban versenyeztem Magyarországon, szóval biztos vagyok benne, hogy a pályák már teljesen mások, mint akkor voltak, de jó emlékeket őrzök például a lőtérről. Kanyargós, hepehupás, olykor nagyon gyors és trükkös pályákon autóztunk – mindezt sűrű növényzetben – nyilatkozta Nasser Al-Attiyah, akinek Matthieu Baumel diktálja majd az itinert a magyar vk-versenyen, amelyet legutóbbi, 2008-as ittjártakor meg is nyert.
Érdekesség, hogy ezen a futamon használják a legújabb GPS-technológiát a versenyzők, ezen a hétvégén tartják ugyanis az M-Traxxer európai premierjét, amely rendszer az utóbbi évek fejlesztéseinek köszönhetően vált tökéletessé az autó,- motor- és kamionversenyzők számára is. Az új rendszer nem csupán arra alkalmas, hogy a versenyzők mozgását követni lehessen vele, hanem nagyon komplex, amellyel segítséget lehet kérni (az SOS gomb megnyomásával), de a versenyző például azt is jelezheti a rendezőség felé (az OK-gombbal), hogy minden rendben van vele, vagy éppen azt, hogy egy versenygép zárja el az utat. Jelzi a sebességtúllépést, tizedmásodpercenként rögzíti a GPS-jeleket, amely lehetővé teszi az ellenőrzést. A készülék vízálló és mindössze tíz dekagramm súlyú.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!