Ismét tűzszínházi produkcióval készülnek a teleszterionosok


2014-08-13 09:06:46  | cikk: Babos Petra  | 


Ismét tűzszínházi produkcióval készülnek a teleszterionosok főképe
A Teleszterion Színházi Műhely már harmadik éve vesz részt tűzszínházi előadással a városi augusztus 20-ai ünnepségen. Először a Szarvasfi című darabot, majd tavaly a Szélkötő Kalamona című előadást vitték színpadra. Idén úgy gondolták, hogy még keletebbre barangolnak és olyan történetet dolgoznak fel, amely egy őseposz és a halhatatlanságról szóló királyfi motívumaira épül.
A teleszterionosok már régóta készülnek az augusztus 20-ai ünnepségre, ahol 20 óra 45 perctől a Csillagtánc című tűzszínházi produkciót mutatják be a nagyérdeműnek.

Komáromi Sándor, a társulat vezetője érdeklődésünkre elmondta, 15 évvel ezelőtt már színpadra állította ezt a darabot, amelyben sok improvizáció van.
- Egy teljesen sajátos mesedramaturgiát használva építkezik az előadás. Sajátos mitológiánk van, s nekünk kellett azt a kultúrkört kitalálni, amiből ez a mese megszülethetett. A gyerekeknek sok feladatuk van, homlokot festenek, fejdíszeket készítenek majd az előadáshoz - mondta Komáromi Sándor.
A darabot tábor keretében állítják színpadra, amely nem bentlakásos, de akik nem pápaiak, nekik szállást biztosítanak. A többi nyári táborhoz hasonlóan itt is reggel kezdődik a foglalkozás és késő estig tart. Délelőttönként technikai felkészítés és gyakorlás van, délután pedig koreográfia-tanulás az előadáshoz és a színpadi próbák is ekkor zajlanak.
Komáromi Sándor hozzáfűzte még, idén az egyik kiváló budapesti társulat tagjának közreműködésével sajátíthatnak el a diákok trükköket, ami nagy segítség számukra.
A társulat vezetője szerint a technikai tudás magasabb szintre emeléséhez elengedhetetlen a rengeteg gyakorlás, hiszen a tűzzsonglőrködés nem könnyű műfaj.
Jeddi Márton, a szegedi Flame Flowers csapat vezetője, oktatója szerint a pápaiak a próza és a tűz használatával egyedülállóak az országban, korábban ilyennel nem találkozott még. A fiatal fiú elmondása szerint 2002 óta érdeklődik a zsonglőrködés iránt, kedvenc eszköze a poi, ezzel kezdte pályáját, majd később tűzzel is megpróbálta, s azóta folyamatosan ezzel foglalkozik. Elmondása szerint a tűzzel meg kell tanulni játszani, meg kell szokni.
- Nagyon jól érzem magam a pápai táborban, a gyerekek rendkívül ügyesek, gyorsan tanulnak, érdeklődőek. Sajnos kevés ez az egy hét, de jól haladunk, lelkesek mindannyian. Az előadásuk különleges, hiszen a prózában használnak tűzszínházi elemeket.
Eddig az alapozást gyakorolták, mától pedig mindenki azzal az eszközzel próbál, amivel játszani fog, illetve ami őket érdekli. A legnépszerűbb a táborban poi, a legtöbben ezt használják.

A Csillagtánc című tűzszínházi produkciót tehát augusztus 20-án 20 óra 45 perctől láthatja majd a közönség az Erzsébet ligetben.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!