Barokk zene a református templomban


2014-08-11 15:14:25  | cikk: Babos Petra  | 


Barokk zene a református templomban főképe
Négy tehetséges fiatal, Király Dóra, Székely Fanni, Erzberger Dávid és Opicz József örvendeztette meg tegnap este a zenebarát közönséget barokk muzsikával a református templomban a város 800 éves jubileumi rendezvénye kapcsán.
A csapat már három éve zenél együtt, 2012 nyarán a Ferences templomban adott koncertjükkor alakultak. Azóta már jártak Pápán, amikor is az evangélikus templomban zenéltek csodálatos barokk dallamokat. A tegnapi koncerttel Esterházy Pálnak szerettek volna emléket állítani a város jubileumán. A csapat vezetője, Székely Fanni érdeklődésünkre elmondta, mindannyian Lipcsében tanulnak, s még az is közös bennük, hogy majdnem mindegyikőjüknek van pápai kötődése. Ő a Türr István Gimnáziumban, Opicz József a Református Gimnáziumban végzett, Király Dórának pedig a nagyszülei laknak a környéken, ezért ő is sokszor jár Pápára.
- Nagyon szeretünk Lipcsében tanulni. A formációnk célja, hogy a lipcsei régi zene tanszéken szerzett tanulmányaink sokszínűséget bemutassa. A tanszék nemzetközi, gyakorlatilag, olyan, mint egy nagy-nagy család. Négy évig alapképzésre járunk, majd utána mester képzésre mehetünk. A régi zene lágysága és egyben energikussága fogott meg mindannyiunkat, s gyakorlatilag bele is szerettünk - mondta Székely Fanni, aki barokk fuvolán játszott, míg Király Dóra barokk fagottot és furulyát, Erzberger Dávid csembalót szólaltatott meg, Opicz Dávid pedig énekelt az est során.
A csodálatos akusztikájú templomban felcsendültek Bach, Vivaldi és Devienne darabok, de Esterházy Pál műveiből is hangzottak el művek. Az est repertoárját Opicz József állította össze.
A kiváló hangú fiatal énekes úgy fogalmazott, a református templomhoz több szálon is kötődik, hiszen szülei itt esküdtek, őt is keresztelték és konfirmálták.
- Nagyon jó érzés újra itt lenni, szeretem ezt a templomot, én ezt egy szolgálatnak fogom fel, a hivatásomnak tekintem - mondta mosolyogva, majd hozzátette, Esterházy Pál műveit azért választották, mivel a város 800 éves, és ezzel szerettek volna tisztelegni a jubileumi évnek.
- Az est során a Harmonia Caelestis-ből énekeltem, ami 1711-ben jelent meg Bécsben, latin nyelven. Esterházy gyakran vett részt az udvar zenei előadásain és lehet, hogy nem akart mást, mint udvari szokásokat követni, utánozni. A Harmonia Caelestis az év több ünnepköréből is választ témát, elsősorban a karácsonyi ünnepkörből. Zenéjében Esterházy a nemzetközi dallamvilágot dolgozta fel, de magyar népénekekkel is foglalkozott munkássága során - tette hozzá Opicz József.
A barokk zenei élményt a közönség tapssal jutalmazta.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!