Tókertiek mulatsága


2014-08-09 23:29:36  | cikk: HuHa  | 


Tókertiek mulatsága főképe
Nagy volt a nyüzsgés ma a Munkácsy-iskola sporttelepén, az első alkalommal megrendezett Tókerti Városrészi Napon, melyre nemcsak az itt élők, hanem a város más részein lakók is kilátogattak. A Tókertvárosban eddig még nem szerveztek ilyen közösségi programot, ám a többi hasonló rendezvény sikere alapján felmerült az ötlet, hogy a város e családiházas övezetében is meginvitálják a lakókat egy közösségi napra. Az ötlet jónak bizonyult, hiszen sokan a Spartacus pályán töltötték a mai napot.
A városrészi napok hagyományaihoz illően a délelőtt itt is a főzés jegyében zajlott. A futópályán sorra állították fel bográcstartó vasaikat a lelkes szakácsok és segítőik, hogy aztán valami finom étellel elnyerjék a rendezvényre kilátogatók, no meg a zsűri tetszését. Huszonnégy csapat ragadott fakanalat, a főzők között voltak minden rendezvényen szerepet vállaló társaságok és szép számmal képviseltették magukat a tókertiek is. Baráti társaságok, a városrészen működő intézmények, szervezetek mutatták be szakácsmesterségüket, sikerrel. Stenger Péter barátaival, utcabeliekkel érkezett a főzőcsapatok közé. Mint mondta, más városrészek napjaira is el szoktak látogatni, és nagyon örültek, amikor megtudták, hogy a Tókertvárosban is lesz ilyen program.
-Sertsépörköltet készítünk, jó lecsós alappal és reméljük, hogy dobogós helyezést szerzünk vele – mondta mosolyogva, majd hozzátette – a lényeg az, hogy együtt vagyunk, jól érezzük magunkat és jót eszünk. Itt leszünk délután is, hiszen a kislányom szerepel az óvodások között és azt is szeretnénk megnézni.
A Munkácsy-iskola pedagógusai is egész napra terveztek, hiszen a délelőtti főzés után, a színpadi műsorban diákjaik is felléptek, sőt ők maguk is készültek egy produkcióval. A lelkes csapat egyenpólóban készítette az ebédnek szánt gulyást, a tantestület hölgy és férfi tagjai egyaránt kivették részüket a munkából. Dr. Törekiné Pápai Erzsébet azt mesélte, nagyon vidám csapatuk van, és mindenki szívesen vett részt a közös főzésben. Vörösboros babgulyást készítettek, abban a reményben, hogy mindenkinek ízleni fog a főztjük.
-Sok hagymával pörköltet készítettünk, ezt öntöttük fel vörösborral, a bab mellett a bab leve is a kondérba került és csülökkel, főtt oldalassal adtuk meg az ízét – árulta el a kiváló étel receptjét.
A sok finomság között a Szent Benedek Plébánia közössége két étellel is képviseltette magát. Több mint húszan serénykedtek a bográcsok körül, a hölgyek otthon már finom süteményeket sütöttek a rendezvényre, sőt egy különleges tortát is készítettek a város 800 éves jubileuma tiszteletére. Csapataik munkájából Szíjártó László atya is kivette a részét, igaz leginkább a kóstolásnál, hiszen mint elárulta, a főzésben nincs otthon. A rendezvény azonban egyházi közösségük számára is fontos, így a délelőtti búcsúi mise után ő is csatlakozott a jó hangulatú társasághoz.
-A Játékfesztiválon vettünk részt először ilyen főzőversenyen és nagyon jó éreztük magunkat, így örömmel jöttünk el ide a Tókerti Napra is. Két csapatunk is van, a plébánia csapata mellett a közösségen belül működő karitász is indult egy csapattal. Fontos ez a nap, melyen jótékonysági célt szolgál a közös ételkészítés, hiszen a felnőtteken túl a gyermekek adják egyházunk bázisát, a Tókerti Óvodában pedig nagyon jól működik a hittan oktatás. Jó érzés, hogy őket segítjük a befolyó adományokkal.
A plébánia csapatainak munkáját Legény Miklós irányította, az elkészült ételekről ő mesélt hírportálunknak.
-A nagy kondérban babgulyást főztünk, egy másik bográcsban pedig slambucot. Ez egy igazi alföldi paraszttétel, hasonlít a krumplistésztához, csak egy kicsit zsírosabb alappal, kolbásszal és fűszerekkel készül. Egyébként remek a hangulat, nagyon jó a csapat és ezzel a programmal is erősebbé válik a közösségünk.
Jó kedvből, vidám beszélgetésekből, egyik csapatnál sem volt hiány, a versenyre nevezők főzőtudományáról pedig késő délelőtt már ínycsiklandó illatok árulkodtak. S hogy valóban kiváló ételek készültek, azt bizonyította, hogy a bográcsok nagyon gyorsan kiürültek, az asztaloknál pedig dicsérő szavakkal illették az ebédet a rendezvényre kilátogatók. A városrész önkormányzati képviselője, Császár Endre a versenyen kívül induló önkormányzati csapathoz csatlakozva vett részt a főzőversenyen és csülökpörköltet készítettek.
-Úgy gondoltuk, Tókertvárosnak is szüksége van egy ilyen rendezvényre, ahol a lakók összejönnek, beszélgetnek, erősítik ismeretségeiket, és gyerekek, felnőttek egyaránt jól érzik magukat. Az külön öröm, hogy a főzőcsapatok között sok a tókerti baráti társaság, közösség. A főzőversenyen elkészített ételekből befolyó adományt a Tókerti Óvodának ajánlottuk fel és jóleső érzés, hogy egy városrészi intézményt támogatunk.
A rendezvényre kilátogatóknak bőven volt miből válogatniuk, hiszen a legváltozatosabb formában készültek pörköltek, gulyások, s valamennyi nagyon ízletesre sikerült, a zsűrinek viszont éppen ezért rendkívül nehéz dolga volt. Az eredményhirdetésen valamennyi induló csapat emléklapot vehetett át részvételéért, a harmadik helyezettnek járó díjat a Szent Benedek Plébánia csapata kapta, második helyen a Munkácsy-iskola csapata végzett, a győztes pedig a Kockahas névre hallgató csapat lett. A Tókerti Óvoda közel kétszázezer forint adományt kapott a főzőcsapatok és a rendezvényen résztvevők jóvoltából. Antalné Ihász Mária tagóvoda vezető köszönettel vette át az összegyűlt pénzt, mint mondta, fejlesztő játékokra és eszközökre fordítják az adományt.
-Egyensúly-érzék, mozgáskoordináció és mozgáskultúra fejlesztő eszközöket fogunk vásárolni a befolyt pénzből, ezen túl pedig matematika tartalmú tapasztalatok gyűjtésére és logikus gondolkodás fejlesztésére szolgáló játékokra fordítjuk az adomány összegét – mondta.
A Tókerti Óvoda dolgozói természetesen a főzőversenyen is indultak – gyermekpörköltet készítettek – és örömmel vették, hogy mindenkinek ízlett a főztjük, de kivették részüket a délutáni programokból is, hiszen az óvodások kedves műsorral készültek a városrészi napra. A színpadi műsorban rajtuk kívül felléptek a Munkácsy-iskola zumbás diákjai, a pedagógusok pedig óriási sikert arató tánckoreográfiát adtak elő Michael Jackson módra. A délutáni programot a Munkácsy Zenestúdió műsora színesítette, Kossuth Gergő pedig saját dalokkal és népszerű nótákkal lépett fel.
A műsorszámokat követően Császár Endre önkormányzati képviselő és Áldozó Tamás polgármester köszöntötte a szép számú jelenlévőt. A képviselő köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vettek a városrészi nap megszervezésében és lebonyolításában, megköszönte a főzőcsapatok munkáját és az adományozók hozzájárulását az óvoda támogatásához, és reményét fejezte ki, hogy az első alkalommal megrendezett program hagyománnyá válik a jövőben. E gondolatot erősítette meg Áldozó Tamás is köszöntőjében. Mint mondta, ezeknek a napoknak a szórakozáson kívül az a legfontosabb része, hogy együtt vannak az egy utcában, egy városrészen lakók.
-Ezeknek a városrészi napoknak identitásképző ereje van, és ha ezt az erőt már egyszer kihasználtuk, érdemes is megtartani, így egészen biztos, hogy nagy lesz az igény arra, hogy jövőre ugyanígy, ugyanilyen közösségben, vagy még ennél is többen találkozzunk – fogalmazott, jó szórakozást kívánva a nap további részéhez.
A kora esti óráktól táncra buzdító zenés produkciók szórakoztatták az I. Tókerti Városrészi Nap résztvevőit, előbb a Három Grácia formáció lépett színpadra ismert operettekkel és kuplékkal, majd a Rebel Lion TSE adott műsort, aztán Solymos Tóni énekelt, a mulatságot pedig a Retro együttes bulija zárta.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!