Szociális kérdések a Petőfi Asztaltársaság összejövetelén


2014-08-09 12:52:06  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Szociális kérdések a Petőfi Asztaltársaság összejövetelén főképe
Jólét, szegénység, egyenlőtlenség, munkahelyteremtés, oktatás – csupán néhány azon súlyos kérdéskörök közel, melyek terítékre kerültek Ferge Zsuzsa Széchenyi-díjas szociológus, egyetemi tanár péntek délutáni előadásán a Pedagógus Művelődési Házban. A tudományos körökben nagy elismerésnek örvendő szakember a Petőfi Asztaltársaság meghívására érkezett városunkba.
Az egybegyűlteket Grőber Attila, az asztaltársaság ügyvivője, a rendezvény házigazdája köszöntötte, aki rövid felvezetőjében elmondta, meglátása szerint Magyarország komoly társadalmi és morális problémákkal küszködik. Ferge Zsuzsa közvetlen hagvételű előadása során többféle, a közbeszédben gyakran felbukkanó és az embereket közvetlenül érintő szociális témát boncolgatott – ilyen például a jólét, illetve a szegénység kérdése.
– Egy állam attól nevezhető jólétinek, hogy tudja azt, ha egy piacgazdaságban magára hagyjuk a szabad versenyt, akkor abból mindenféle kiszorítások lesznek, és számos szükséglet kielégítetlen marad, hiszen az emberek többségének nincs pénze arra, hogy az egészségügyet, az egyetemet, a lakást megfizesse. A jóléti állam azt jelenti, tisztában vagyunk vele: ahhoz, hogy az emberek viszonylag békében éljenek és a gyerekek esélyei meglegyenek egy teljes életre, az államnak rengeteg területen be kell avatkoznia a szükségletek kielégítéséhez. Magyarul pénzt kell adnia. Nagyon sok múlik azon, hogy ez a beavatkozás milyen. Azaz demokratikus-e, arra válaszol-e, amit az emberek tényleg akarnak, vagy az állam maga találja ki, mire van szükség, és azt rákényszeríti az emberekre. Tehát a jóléti állam azt jelenti, odafigyelek az emberekre, és a társadalmi együttélést megpróbálom úgy alakítani, hogy minden gyereknek legyen esélye elérni mindezt, amit bír. Minden embernek legyen esélye arra, hogy jól lakjon, tisztességes lakásban éljen, és hozzájusson alapvető dolgokhoz – fogalmazott Ferge Zsuzsa.
Mint mondta, a szegénység elleni küzdelemben a közmunkára és a segélyekre kifizetett pénzek emelése elkerülhetetlen. – Azonban ez csak rövidtávú megoldás. Vissza kell építeni a nagyon jó iskolákat, amik gyerekfejlesztőek. Mondok egy példát: az iskolai szociális munka nagyon fontos lehet abban, hogy segítse megtalálni, az egyes gyereknél mi a probléma, min kell változtatni ahhoz, hogy például rendszeresen járjon iskolába – mutatott rá a szociológus. Hozzáfűzte, ahhoz, hogy történjen valami, azt a politikának akarnia kell. – Politikai akart nélkül a dolgok csak rosszabbra tudnak fordulni. Az egyenlőtlenségeknek az a természetük, hogy ha nem tesznek ellenük, akkor maguktól csak nőni tudnak.
– Nagyon sok mindennel van baj hazánkban. Nézzük csak az iskolát, azon belül is csupán egy-két dolgot. Jó-e az, hogy leszállítottuk 16 éves korra a tankötelezettséget? – tette fel a kérdést Ferge Zsuzsa. – Magyarországon a tankötelezettség 16 éves korig történő leszállítása azt jelenti, hogy a gyerekeknek nem kis része – néhány százezer fiatal – 16 éves koráig elvégzi az általános iskolát, majd képzettség, végzettség nélkül egyszerűen befejezi a tanulmányait, és munkanélküli segédmunkás lesz belőle. Ez pedig újratermeli azt a nyomorúságot, amiben most élünk – elemezte a helyzetet a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. – A probléma az, hogy mindez ellentmond annak, amit a kormány felvállalt, és ellentmond a modern követelményeknek. A 21. században miféle szakképzés az, ahol minimalizálom az általános műveltséget, nyelvet és informatikát nem tanítok? Ehelyett azt mondom, legyél szakmunkás hároméves képzéssel, félig írástudatlanul, a digitális szakadék alján.
A Petőfi Asztaltársaság aktuális vendége kitért az oly’ gyakran emlegetett munkahelyteremtésre is. – Az teljesen világos, hogy a közmunkás munkahelyteremtés beépült a rendszerbe, állandóvá vált, és nem is nagyon keresnek alternatíváját. Az biztos, hogy a közmunka két dolgot nem csinál meg: nem biztosítja a szegénységből való kikerülés, valamint a normális munkaerőpiacra való bejutás lehetőségét. A közmunka elszoktat attól, hogy magam próbáljak boldogulni. Egy olyanfajta fájdalomcsillapító, ami a pillanatnyi bajt valahogyan korrigálja, de hosszú távú gyógyulást nem ígér – vélekedik Ferge Zsuzsa, aki a kiutat a helyi gazdaságok megerősítésében, a szövetkezetesedésben látja, továbbá megfogalmazása szerint rá kell venni az embereket arra, hogy megmozduljanak.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!