Zebra a Győri úton


2014-08-08 20:17:30  | cikk: HuHa  | 


Zebra a Győri úton főképe
Új gyalogos-átkelőhelyet alakítottak ki a Győri úton, a Kálvária temető végénél lévő kanyarnál. A veszélyes kereszteződésben így biztonságosabbá vált a gyalogosok és kerékpárosok közlekedése. Venczel Csaba, a városrész önkormányzati képviselője a beruházás kapcsán elmondta, Erzsébetváros legforgalmasabb részeinek egyike ez a kereszteződés, ahol a Kálvária temető, a vasút teherportálja, a vasút mentén futó gyalogos- és kerékpárút valamint a főút találkozik. Az erre járók több lakossági fórumon is kérték, hogy a közlekedés biztonsága érdekében ezen a helyen gyalogos-átkelőhely segítse a közlekedést. A zebra kialakítására az idei évi városi költségvetés adott lehetőséget, a fejlesztés az önkormányzati projektek egyikeként valósult meg.
Az átkelőt a kanyar előtt, a buszmegálló tövében jelölték ki, hiszen az előírások szerint a közeli iparvágánytól biztonságos távolságot kellett tartani. A gyalogos-átkelőhely kialakítása nem csupán annyiból áll, hogy a zebrát felfestjük az útburkolatra, hiszen tervezésnek és engedélyeztetésnek kell megelőznie a kivitelezést és biztosítani kell a megfelelő megvilágítást is – ezt már Áldozó Tamás polgármester közölte a ma délelőtti bejáráson, melyen a városrész képviselőjével megtekintették az elkészült átkelőt. Mint megtudtuk, a kivitelezés során a meglévő járdához kisebb járdaszakaszokat kellett építeni az úttest vonaláig, az útburkolati jeleken túl a gyalogos-átkelőre figyelmeztető útburkolati jeleket is fel kellett festeni, a zebra megvilágításához pedig új lámpaoszlopot állítottak és egy meglévőre lámpatestet helyeztek el. A kivitelezéshez tartozott a gyalogos-átkelőhelyet jelző közlekedési táblák kihelyezése és a közlekedési rend megváltozására figyelmezető táblák telepítése is. A teljes beruházás 2 millió forintba került.
Ezen az útszakaszon egyébként már tavasszal is átadtunk egy gyalogos-átkelőt a forgalomnak, azt a Győri út elején, a Téglagyári út közelében alakítottuk ki, és a város más pontjain is lesznek új zebrák – tájékoztatott a városvezető.
Venczel Csaba arra kérte a gyalog és kerékpárral közlekedőket, hogy az úttest másik oldalára való áthaladásnál a zebrát használják, még akkor is, ha a megszokott útvonaluk a kereszteződés tengelyében haladt eddig. Az új útvonal pár lépéssel ugyan hosszabb és a kerékpárosoknak le kell szállni biciklijükről, hiszen a zebrán csak tolhatják a járművet, a balesetveszély elkerülése érdekében azonban érdemes ezt megtenni.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!