Szakmai nappal nyílt meg a civil kiállítás és műhely


2010-02-22 13:00:56  | cikk: mo  | fotó: mo  | 


Szakmai nappal nyílt meg a civil kiállítás és műhely főképe
„Miénk a ház” címmel harmadik alkalommal nyitották meg azt a két héten át tartó rendezvénysorozatot, melyet a Civil Háló Szövetség, a Pápai Amatőr Művészeti Mozgalomért Alapítvány, a Delta Íjászegyesület és a Veszprém Megyei Közművelődési Szakmai Egyesület közösen szervez. A mai civil szakmai nap alkalmával előadásokat hallhattak az érdeklődők a Nemzeti Civil Alapprogram (NCA) működéséről, pályázatairól és a Civil Háló Szövetség új kezdeményezéseiről. A program délután is folytatódik, fél kettőtől interaktív előadásokon vehetnek részt a megjelentek a civil szervezetek vezetésével.

A 2007-ben alakult Civil Háló Szövetség nyújtotta előnyöket ma már több mint 70 tagszervezet élvezi. A szövetség munkája során számos program és új kezdeményezés valósult meg, mellyel gazdagodott a város és a kistérség közösségi élete, megélénkült a civil élet. Ezt hangsúlyozta rövid ismertetőjében Veszpréminé Turtsányi Valéria, a Civil Háló Szövetség vezetőségi tagja a mai civil szakmai konferencia megnyitóján.
A régió egész területéről megjelent érdeklődőket dr. Áldozó Tamás alpolgármester köszöntötte. Beszédében a Pápán és kistérségében működő civil szervezetek szerepét hangsúlyozta. Elmondta azt is, hogy a kisközösségek tevékenységi körei lefedik az élet minden területét, és számos sikeres rendezvény született együttműködésük révén.
- A legfontosabb kérdés azonban az, hogy egy-egy elképzelés megvalósításához honnan tudunk anyagi forrásokra szert tenni. Az önkormányzatok lehetőségei jelentősen beszűkültek. Ezért tartom nagyon fontosnak a civil szervezetek összefogását és a Civil Háló Szövetség megalakulását, mert így sokkal hatékonyabban lehet a működéshez szükséges feltételeket megteremteni, az elképzeléseket megvalósítani – fűzte hozzá az alpolgármester.

A továbbiakban dr. Nagy Ádám, az NCA Tanácsának elnöke tartott előadást a szervezet stratégiájáról és feladatairól. Az elnök leszögezte, az NCA az első olyan pályázati rendszer, amelynél teljes a pályázók fellebbezési joga, ahol nemcsak a pályázóra vonatkoznak kötelező határidők, hanem a pályáztatóra is. Dr. Nagy Ádám kiemelte, feladataik között fontosnak tartják azt is, hogy az NCA pályázati rendszere minél egyszerűbb és átláthatóbb legyen, a forma helyett inkább a tartalomra helyeznék a hangsúlyt. Az elnöktől megtudtuk, 2010-ben 7 milliárd forint áll rendelkezésre, amely két nagy részre oszlik, 60 százalékát működési célú pályázatra, a további 40 százalékot pedig projektámogatásra különítették el.

Ehhez kapcsolódóan – dr. Nagy Ádám előadását követően – Baloghné Uracs Marianna, az NCA Közép-dunántúli Kollégiumának tagja beszélt a 2010. évre kiírt működési célú pályázatok jelenlegi helyzetéről.

A Civil Háló Szövetség tagszervezeteit, kisközösségeit bemutató kiállítás március 7-ig látogatható a JMK emeleti előterében.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!