Az első világháború áldozataira emlékezett a DK


2014-07-31 13:49:16  | cikk: mo  | 


Az első világháború áldozataira emlékezett a DK főképe
1914. július 28-án, az Osztrák-Magyar Monarchia Szerbia elleni hadüzenetével tört ki az első világháború. A tragikus kimenetelű eseménysorozat 100 éves évfordulója kapcsán az Alsóvárosi temető katonasírjainál szervezett megemlékezést a Demokratikus Koalíció (DK) Pápa és Vidéke Szervezete. A főhajtáson Papp Ferenc, a helyi szervezet titkára elevenítette fel a 100 évvel ezelőtti eseményeket és a világháború következményeit. A megemlékezésen elhangzott, az első világháborúban 8 millió osztrák-magyar katonát állítottak fegyverbe, 1,5 millióan estek el a harcmezőkön, 2 millióan sebesültek meg és 1,7 millió ember hadifogságba került.
- A háborút nem szűnő társadalmi igazságtalanságok követték, a politika egyre inkább a tekintélyelvűség felé mozdult el, fasiszta diktatúrák jöttek létre. A Demokratikus Koalíció fejet hajt a hősiesen küzdő magyarok és a felesleges vérengzés által milliók életét követelő áldozatok emléke előtt, akiknek életvesztéséért felelősség terheli az akkori magyar uralkodóréteget. Bízzunk benne, hogy a múlt tévedései soha többé nem ismétlődnek meg, és a világ, a politika tanul a történelem leckéjéből a béke, a biztonság, a demokrácia útját választva. A ma politikusainak ebben óriási felelőssége van – mondta el beszédében Papp Ferenc.

Az emlékbeszédet követően Kerecsényi Zoltán, a DK választókerületi elnöke bemutatott egy első világháborús lövegből készített vázát, melyet a párt egyik tagja bocsátott rendelkezésükre. Az emléktárgyat a tulajdonos nagyapjának, a Magyar Királyi 7. Honvéd Huszárezredben szolgáló katonának egyik bajtársa készítette – derült ki a programon. Kerecsényi Zoltán elmondta, a százéves évforduló alkalmából a Fellner udvarban nyílt katonatörténeti kiállítás céljaira, a Pápai Huszáregyesületnek ajándékozzák a dísztárgyat.

A DK tagjai elhelyezték a kegyelet koszorúját az első világháborús sírkertben, majd közösen keresték fel dr. Kőrös Endre köztiszteletben álló pápai pedagógus sírját, ahol szintén lerótták tiszteletüket. A zsidó származású hadikitüntetett 70 esztendeje feleségével együtt önként menekült a halálba.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!