Monumentális emlékidézés – megnyílt a Tablókiállítás


2014-07-26 00:36:24  | cikk: HuHa  | 


Monumentális emlékidézés – megnyílt a Tablókiállítás főképe
Meghívott vendégek és a sajtó képviselői körében nyílt meg ma kora este az az országban egyedülálló kiállítás, mely Pápa városának középiskolás tablóiból készült. A Tablókiállítás ötletét Áldozó Tamás polgármester vetette fel, hogy íly módon állítsanak emléket az iskolavárosi hagyományoknak a település 800. évfordulója tiszteletére rendezett programsorozat részeként. Az ötletet az intézmények vezetői is támogatták, így az elmúlt hónapokban felkutatták a padlásokon, pincékben porosodó, sok évtizeddel ezelőtt készült tablókat is, hogy a különleges tárlat rendelkezésére bocsássák. Az előkészítő munkák során folyamatosan kerültek elő újabb és újabb, végzős diákokat és tanáraikat ábrázoló tablók, és míg két héttel ezelőtt arról szóltunk, hogy egy 1928-ban készült tabló a legrégebbi, amely megmaradt az utókornak, a mai kiállításmegnyitón már egy 1915-ben készült, sőt egy 1897-ben készített tablót is megcsodálhattak a vendégek.
A rendkívüli tárlat megnyitóján Unger Tamás alpolgármester köszöntötte a megjelenteket, beszédét két alapvetéssel nyitotta, utalva a város jubileumára és arra, hogy Pápa iskolaváros.
-Ennek a két alapvetésnek a mai kiállításmegnyitó talán az egyik legfontosabb metszete. 800 év történetébe nagyon sok minden beletartozik, beszélhetnénk gazdasági fejlődésről, hadtudományokban elért eredményekről, történésekről, beszélhetnénk kultúráról, de mindenképpen beszélnünk kell a művelődésről, az oktatásról, az iskolákról is. Hiszen Pápa város életében az iskolák nagyon fontos szerepet töltöttek be és töltenek be ma is. Ezek az iskolák nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a város azzá tudott lenni, ami lett – fogalmazott. Hozzátette, az iskola nem pad, nem asztal, nem székek és nem tábla, hanem a tanárok és a tanulók közössége. Ők adják meg az iskola karakterét, írják az iskola történetét.
-Így született meg ennek a kiállításnak az ötlete is, hogy ezt a történetet, vagy legalábbis annak egy részét megjelenítsük. Közel nyolcszáz tablót állítottunk ki a sportcsarnokban, ezeken több mint húszezer tanuló és több ezer tanár képe látható. Egy olyan időszakban készültek ezek a képek, amikor a diákok életük talán legfontosabb időszakában voltak, hiszen érettségi és szakmai vizsgák előtt állva tulajdonképpen beléptek a felnőttkorba és ez a tabló megörökíti ezt a korszakot – emelte ki. Beszéde végén azt kívánta, a kiállítás megtekintése legyen mindenki számára kedves emlékidézés, idézzenek fel szép pillanatokat, szomorú pillanatokat vagy vidám pillanatokat, hiszen ezekből a pillanatokból tevődik össze egy ember története és általuk a város története.
A Tablókiállítást Gruber Marianna, a Türr István Gimnázium nyugalmazott igazgatója nyitotta meg. Mint mondta, középiskolai tanári, majd húsz év igazgatói munkája idején tablók között töltötte napjait, melyek természetes közegévé váltak, amióta azonban 2010-ben kiadták a Türr tablók könyvét, azóta gyakran előveszi a kiadványt.
-Mindegyik tablónak megvan a maga története. Először ott a gond, hogy meg kell csinálni, de hogyan? Milyen legyen, ki vagy kik készítsék el, mennyibe kerül, ki legyen a fotós? Lesznek a munkára önként jelentkezők, egyeseket unszolni kell, beleszólnak szülők, barátok, ismerősök. Lesz egy csomó vita, veszekedés, jó nagy nevetések, idegesség, izgulás, szájhúzogatás, az utolsó napokban kapkodás, hogy idejében kész legyen. És a végén a kirakatban díszeleg a nagy mű örök emlékként és visszavonhatatlanul, hirdetve a diákok egymáshoz és az iskolához kötődését, s azt az elhatározást, bár most itt az elválás, de újra találkoznak, hiszen összetartoznak – mondta és hangsúlyozta, ez az összetartozás városi szinten teljesedik ki ezen a kiállításon.
Az igazgatónő arra is kitért beszédében, hogy a tablók nem csupán képek tárhelyei, hanem műalkotásnak is tekinthetők, melyeknek formájára, díszítésére hatással voltak az adott időszak művészeti irányzatai és valójában tablódivatról is beszélhetünk.
-Kortörténeti értékkel is bírnak, hozzáértő szemmel a feltüntetett évszámok nélkül is meg tudjuk állapítani, milyen időszakban készültek – fogalmazott, majd számos érdekességet mesélt arról, hogy melyik korszakban milyen jellemzői voltak a középiskolai tablóknak. Így például azt, hogy az ötvenes évek tablói mívesek, tekintélyesek, a hatvanas években készültek tükrözik a megújulni vágyás időszakát, a hetvenes években a fiúknak „elvesztek a fülei” a képeken, hiszen a hajnak legalább azt takarni kellett, a nyolcvanas években pedig a lányok egyre nagyobb figyelmet fordítottak az egyéniségükkel harmonizáló megjelenésre.
Gruber Marianna nyitóbeszédében tablók közötti barangolásra, ismerős arcok felkeresésére, a régi idők felidézésére buzdított mindenkit.
A különleges tárlat valóban különleges élményt kínál, hiszen az első ismerős arcról, más ismerősök, barátok, családtagok jutnak a látogató eszébe, s egyik tablótól a másikhoz sodorja az emlékezet a nézelődőt. Unger Tamás saját középiskolai tablója ugyan nem került elő az intézményben, így azt nem leltük meg, ám azt a tablót megtaláltuk, melyen elsőként szerepelt a fotója pedagógusként. Az alpolgármester szívesen emlékezett vissza arra az időszakra.
-Hihetetlen érzés volt viszontlátni ezt a fényképet, nem is emlékeztem rá. A kép 1996-ból származik, az osztály pedig kereskedő szakmunkás osztály volt. Én akkor a főiskoláról frissen kikerült tanárként tanítottam őket és volt olyan diák, akinél csak két-három évvel voltam idősebb. Ez eleinte nem tette könnyűvé az oktatási tevékenységet, de a diákok számára a német kedvenc tárgy lett, és emlékeim szerint a vizsgán nagyon szépen szerepeltek.
Az alpolgármester egyébként 20-25 tablón is szerepel, előbb a Mező pedagógusaként, aztán a Közgáz igazgatójaként és végül a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola vezetőjeként. Mint mondta, végig fogja nézni a teljes kiállítást és úgy gondolja, hogy minden tablón fog ismerős nevet, arcot találni.
A Tablókiállítás megtekintése valóban nagyszerű programnak ígérkezik, nemcsak a pápaiak és a Pápán tanultak számára, hanem azoknak is, akik bár középiskolai éveiket nem itt töltötték, de ma a városhoz köti őket az élet, és itteni ismerőseiket, barátaikat, párjukat fedezhetik fel a fotókon végzős középiskolásként.
A tablókon persze más ismerős arcokra is rábukkanhatnak a látogatók, így például Kövér Lászlónak, a Magyar Országgyűlés elnökének érettségiző fotóját és Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök tablóképét is meglelhetik.

A Tablókiállítás július 26-tól augusztus 24-ig várja az érdeklődőket a Városi Sportcsarnokban.

A kiállítás keddtől-vasárnapig 10-18 óráig látogatható.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!