Az Evangélium örök, de közvetítésének módját a ma emberéhez kell igazítani – Steinbach József, püspöki szolgálatának első esztendejéről


2010-02-21 14:16:04  | cikk: HuHa  | fotó: Babos Petra  | 


Az Evangélium örök, de közvetítésének módját a ma emberéhez kell igazítani – Steinbach József, püspöki szolgálatának első esztendejéről főképe
Steinbach Józsefet, Balatonalmádi és Balatonfűzfő lelkészét 2009. január 30-án szentelték fel a Dunántúli Református Egyházkerület püspökévé a pápai református templomban. Az egyházfő a közelmúltban a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Pápai Csoportjának vendége volt, ahol Jézus mai világban betöltött szerepéről beszélt hallgatóságának. Előadása előtt arra kértük, hogy meséljen püspöki szolgálatának első évéről és a beiktatásakor megfogalmazott célok megvalósításáról.

- Egy munkás és gazdag esztendő van mögöttünk, az Úr kegyelméből nagyon sokat dolgoztunk – idézte fel a múlt esztendő eseményeit az egyházi vezető. - Amit célul tűztünk ki, azokat a feladatokat a legfontosabb nyomvonalakon elkezdtük. Ilyen például a nagyvárosi misszió: odamenni ahol az emberek vannak. Győrben, Tatabányán, Kaposváron komolyan elkezdődött ez a munka, újabb missziói lelkészi állások létrehozásával. Egy évvel ezelőtt említettem a pásztorációt is, hogy jó lenne egyházvezetőként a lelkészeinkkel, gyülekezeteinkkel személyes kapcsolatot tartani. Örömmel mondhatom, hogy a Dunántúli Református Egyházkerület 80 százalékát lelátogattuk, ez azt jelenti, hogy minden lelkésznél voltunk már a négy egyházmegyében. Ezek kötetlen, őszinte beszélgetések, melyek során látjuk, hogy mi a valóság. Nagyon fontos, hogy az egyházvezető ne csak az ünnepi istentiszteleteken legyen jelen, hiszen így jobban látható, hogy a valóságban mik a legfontosabb feladatok. Az intézményeinkre nagyon szeretnénk odafigyelni, egy értelmesebb épületgazdálkodást folytatni. Ami pedig engem őszintén a legjobban érdekel, hogy a ma emberét hogyan lehet Isten igéjével megszólítani, anélkül, hogy tolakodók lennénk, de mégis közvetíteni tudjuk az Isten örökkévaló szeretetét.

- Milyen tapasztalatokat hozott a lelkészekkel való találkozás? Hisz ők azok, akik közvetlenül tartják a kapcsolatot a gyülekezet tagjaival, ők tudják, hogy az emberek miként fordulnak hozzájuk.

- Nagyon sok tapasztalatot szereztünk a látogatások során. Látva azt, hogy milyen hűséggel szolgálnak a lelkészek a kis falvakban, az elfogyó falvakban, elfogyó gyülekezetben azt gondolom, hogy nagy kitartással mindenképpen támogatnunk kell őket. A nagyvárosi misszióban pedig a megszólítás lehetősége adott, hatalmas a merítés, hiszen rengeteg ember él a nagyvárosokban a mi léptékeinkhez viszonyítva. De a direkt misszió helyett én is és az egyházkerület vezetése is az indirekt missziónak a hívei vagyunk - ahogy mondtam is, tapintatosan - nem úgy, hogy most mi az igazságról meg akarunk győzni benneteket, mert nálunk van az igazság - nem ezzel a gőggel közelítünk az emberekhez. Hanem úgy, hogy szeretjük az embereket, nyitunk feléjük, meghallgatjuk őket, megértjük a gondjaikat. Mert ezáltal alakulnak ki személyes kapcsolatok, személyes kötődések, közösségek. Akár liturgiamentes alkalmakon keresztül is, például egy filmklub kapcsán, ahol megnéznek egy filmet, mely az ő életproblémáikhoz közeli és aztán arról beszélgetünk. És az emberek közben megnyílnak és észre sem veszik, hogy itt már régen az istenkérdésről beszélgetünk a filmben felvetett probléma kapcsán. Ilyen és hasonló közeledésekre gondolok.

- Ez azt jelenti, hogy a ma emberét a mai modern eszközökkel próbálják megszólítani és Jézushoz visszavezetni?

- Igen. Jézus Krisztus tegnap és ma és mindörökké ugyanaz, mi ezt hisszük, s ez az én személyes hitvallásom is. Ebben a bizonytalan, változó világban az Evangélium változatlan és örök, örök értékeket kínál, de a módszerek, hogy ezeket az üzeneteket hogyan tudjuk közvetíteni a ma emberének, ezek változnak és mindig újak. Ezt a ma emberéhez kell igazítani.

- Milyen szerepe lehet ebben a modern világban a Krisztust követő embereknek, egyházaknak?

- Jézus arra méltatott bennünket – és nem csak a lelkészeket, hanem minden hívő embert -, hogy követei legyünk a világban. De nem azért, hogy mi keresztyének többen legyünk és „tényező” legyünk - mint ahogy mindenki erre törekszik -, hanem azért, mert Jézus Krisztus olyan életszemléletet hozott ebbe a világba – s amelyhez megváltóként erőt is adott – ami az emberi lét teljességének a földi világban is feltétele. Hiteles keresztyén jelenlétnek kell lennie a világban, amelyből árad az a Krisztusi többlet, amit nem lehet letagadni. És akkor, ha valaki rákérdez arra, hogy honnan van a békesség, az öröm, a kiegyensúlyozottság egy rohanó, pulzáló világban is a keresztyén ember szívében, akkor elő lehet állni az evangéliummal, az örömhírrel.

kapcsolódó cikk:

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!