Katona-és néphagyományok keltek életre a Fő téren


2014-07-19 19:44:51  | cikk: mo  | 


Katona-és néphagyományok keltek életre a Fő téren főképe
Tavaly a megújult Fő tér tiszteletére szervezte meg első Dalos-találkozóját a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesülete. S mivel a tér remek helyszínnek bizonyult, így az egyesület idén is itt tartotta kórustalálkozóját. Öt amatőr csoport, a Magyargencsi Dalkör, a Nyárádi Dalárda, a Honvéd Bajtársi Klub Vidám Nagyik Kórusa, a Pápai Nyugdíjas Egyesület Énekkara és az Ugodi Hangok Dalkör élesztette újra a kistérség és a város katona-és néphagyományait. Jól ismert népdalok, világháborús katonanóták, örökzöld slágerek csalogatták, s késztették közös éneklésre a járókelőket a Fő téren.

Baán Éva, a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesületének elnöke elmondta, fontosnak tartották, hogy Pápa 800 éves jubileumi programsorozatához közösségük is kapcsolódjon. A Dalos-találkozó tavaly nagy sikert aratott, szívesen jöttek a kórusok, örömmel léptek fel a megújult Fő téren. Éppen ezért döntöttek úgy, hogy megőrzendő a kistérség népdalkincseit, folytatják a hagyományt. Baán Éva hozzátette, a kistérség vidéki településein számos népdalkör, amatőr kórus és énekkar tevékenykedik. Az elnök megjegyezte, örömmel látna akár több amatőr énekcsoportot dalos-találkozójukon, hiszen a programon valamennyien bemutatkozhatnának.

A Dalos-találkozón három vidéki és két pápai csoport műsorát hallhatta a közönség. A Pápai Nyugdíjas Egyesület Énekkara bakonyi és Pápa környéki dalokkal tisztelgett a 800 éves város előtt. A Honvéd Bajtársi Klub Vidám Nagyik Kórusa a város katonatörténetét idézte összeállításával. Nem véletlenül, hiszen a klub énekkara főként katonafeleségekből és nyugállományba vonult katonákból állt össze hét évvel ezelőtt. Ruzsás Sándorné, az énekkar megalapítója elmondta, rendkívül aktív a tagság, rengeteg dalostalálkozóra hívják a kórust, s a felkéréseknek örömmel tesznek eleget. Székesfehérvár, Tapolca, Ajka és természetesen a pápai kistérség programjai kiváló bemutatkozási lehetőséget biztosítanak az énekegyüttesnek. A sikerért azonban dolgozni is kell, a Vidám Nagyik hetente gyűlnek össze, s Horváth Kinga karvezető segítségével szorgalmasan készülnek az előadásokra. Ruzsás Sándorné hozzátette, hatalmas töltetet ad számukra az éneklés, a csoport összekovácsolódott, meghallgatják egymás gondját-baját, s sokszor már alig várják a következő találkozást. A kórusvezető kiemelte, nemcsak örömmel tölti el a tagokat az éneklés és az együttlét, hanem egyenesen fiatalít is dalolás, hiszen a hangok képzéséhez erős tüdő és egészséges szervezet is kell – osztotta meg gondolatait Ruzsás Sándorné, majd megjegyezte azt is, nagy öröm számukra, hogy ismét a pápai Fő téren szerepelhettek.
A Dalos-találkozó méltó zárása volt, amikor az öt énekcsoport közösen énekelte el a sokak által jól ismert katonanótát, a Söprik a pápai utcát című dalt.

A programhoz kitűnően kapcsolódott a Bakonyalja Népművészeti Egyesület kézműves vására és a civil szervezet tagjai által vezetett foglalkozások. A Plébániasoron kitelepült kézművesek mesterségeik rejtelmeibe vezették be az érdeklődőket. A kicsik és természetesen akár a nagyok is fűzhettek gyöngykarkötőt, megismerhették a kosárfonás fortélyait, de apró kerámiatárgyakat is készíthettek a fazekasmesterség alapjainak elsajátításával. A népies dallamok és a népi mesterségek kiváló összhangot teremtettek, s kínáltak értékes kikapcsolódást a Fő térre látogatóknak.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!