Hagyományok, természet, népi kultúra – Mindenkit vár szombaton a Hegy napja


2014-07-10 09:55:42  | cikk: mo  | 


Hagyományok, természet, népi kultúra – Mindenkit vár szombaton a Hegy napja főképe
Ismét egy nap, amely minden programával hagyományainkat idézi. A Hagyományok Hegye Egyesület idén is megszervezi a Hegy napját, mely évek óta egyfajta nyílt napként mutatja be az Öreghegyen kialakított szabadidőközpont hármas egységét, a természet, a néprajz és a történelem kincseit. A Hagyományok Hegye Egyesület évek óta azon fáradozik, hogy a közel 10 hektáros területen egy olyan történelmi, néprajzi és természetismereti központot alakítson ki, mely változatos programok, izgalmas foglalkozások segítségével ismerteti meg a látogatókkal a hegy értékeit: a területen feltárt avar sírokat, a több száz állat- és növényfajt, valamint korabeli néprajzi kincseinket.

A Hegy napja idén is változatos kavalkáddal vár minden érdeklődőt. Hagyományőrző bemutatók, lovas és gyalogos harcmodorok elevenednek meg a látogatók előtt, lovas ügyességi játékok, íjászbemutató, kézműves foglalkozások, avar fegyverek hatásbemutatója, népi játékok, középkori tábori élet, betyárvilág és jurtakiállítás várja az érdeklődőket.
A Hegy napjának kiemelt része a tűzgyújtás, a tűzugrás szertartása. A hagyomány szerint eleink úgy tartották, a tűzugrás egyben találkozás a természettel. A nyári napforduló ünnepén gyújtott tüzet gonoszűzőnek, életmegújító hatásúnak tekintették. A változás, a megújulás és a megtisztulás katartikus rítusa volt és maradt mind a mai napig.

A Hegy napját július 12-én, szombaton tartják, a programokról részletesen olvashatnak Programajánló rovatunkban.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!