"Emlékezz és őrizd meg" - A pápai zsidó áldozatokra emlékeztek


2014-07-06 17:36:51  | cikk: mo  | 


"Emlékezz és őrizd meg" - A pápai zsidó áldozatokra emlékeztek  főképe
„... a holtak megtartása az emlékezetben az egyetlen igaz erény” - ez áll a Zsinagógában található egyik kőtáblába vésve, s e gondolat jegyében zajlott a Pápa Város Önkormányzata és a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület által a holokauszt áldozatai tiszteletére szervezett megemlékezés. 1944. május közepétől július elejéig több százezer zsidót deportáltak Magyarországról. A Dunántúl egyik legnagyobb zsidó közösségéből, Pápáról több, mint 3000 embert száműztek az auschwitzi haláltáborokba. Közülük csak néhány százan élték túl a borzalmakat.

A holokauszt áldozatai emlékére szervezett programon Szerdócz Ervin rabbi tartott mártír istentiszteletet a Zsinagógában. A rabbi beszédében elmondta, nagy megtiszteltetés számára, hogy a mai alkalmon a pápai Zsinagógában oszthatja meg gondolatait az emlékezőkkel. Úgy fogalmazott, e monumentális épületnél jobb helyszíne nem is lehetne a megemlékezésnek, hiszen a Zsinagóga falai őrzik az elhurcolt áldozatok szellemeit, az épület őrzi néma hangjukat, fájdalmukat. Szerdócz Ervin a megemlékezés fontosságára hívta fel a figyelmet, s arra, hogy a holokauszt soha többé nem történhet meg, sem zsidókkal, sem magyarokkal, sem más nemzetiségű embertársainkkal.

A gyászimával zárult istentiszteletet követően Áldozó Tamás szólt az emlékezőkhöz. Megindító beszédében úgy fogalmazott, 70 éve kizökkent a világ, megzavarodott az értelem, az emberek hagyták magára az Istent.
- A holokausztban a pápai zsidóság pusztult el. De minden más pápaiból is meghalt egy rész. Meghalt, hisz a mi világunk lett kevesebb az ő pusztulásukkal. A mi szomszédunk, a mi osztálytársunk, a mi tanárunk, a mi orvosunk, a mi barátunk nem született meg. De legalább őrizzük a meggyilkoltak emlékét azzal is, hogy számon tartjuk mindazt, ami elpusztult, s ismerjük fel a hiányt is, ami ugyanúgy körülvesz, csak szem kell hozzá látni, értelem kell hozzá ismerni és Istenhez forduló lélek érezni azt – fogalmazott a polgármester.

Az emlékbeszédek sorát Politzer Sándor, a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület elnöke folytatta. Az elnök beszélt az egykor virágzó pápai zsidó közösség hátrahagyott emlékeiről, a deportálások borzalmairól, a politikai felelősökről s a számos, külföldre menekült túlélőről, akik a felejtés reményében hagyták el szülőföldjüket a háború után. Az elrabolt, elpusztított életekért nincs megfelelő kárpótlás – jelentette ki az egyesületi elnök, majd szorgalmazta egy, az áldozatok emlékét őrző köztéri emlékmű felállítását. Kiemelte, a 800 éves Pápa számára talán jelentett annyit a település történetében 200 éven át jelen lévő, az Esterházyak által megtelepített zsidó közösség, hogy méltó emléket állítson, ahol az örökké gyászolók és az emlékezni vágyók elhelyezhetik kavicsaikat.

Dombi Gábor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) képviselője a jelenleg Budapesten látható Elfeledett szomszédaink című pápai kiállítás jelentőségét méltatta. Könnyeivel küzdve jelentette ki, a nagyméretű családi tablókról visszatekintő emberekben szinte saját őseinek arcát fedezte fel.
- Ezzel a kiállítással a pápaiak példát adtak a többi közösségnek, hogy milyen módon érdemes emlékezni, s emlékeztetni a néhai szomszédokra, az elfeledett családokra. A fényképek és az érzéssel, nagy tömörséggel megírt családtörténetek többet mesélnek az elveszett értékekről, mint bármely történelemkönyv. A pápaiak kiállítása megmutatja, a hétköznapokban, az örömben és fájdalomban, zsidó és nem zsidó között nincsen semmilyen különbség – húzta alá Dombi Gábor, majd hozzátette, a magyar zsidóság hálás a kiállítás összeállítóinak: a tárlat megtanít érzékenyen emlékezni. A pápaiak hűek maradtak a Zsinagóga falán olvasható intelemhez: „... a holtak megtartása az emlékezetben az egyetlen igaz erény”.

A megemlékezést a Veszprémer Klezmer Band múltidéző műsora zárta.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!