„ A világ, amelyben gyermekeink élni fognak, négyszer gyorsabban változik, mint iskolánk.”


2010-02-20 18:06:22  | cikk: Tóth Tamara  | 


Ma zárult le a Munkácsy Mihály Általános Iskolában a Témahét, mely A kompetencia alapú oktatás bevezetése Pápa innovatív intézményeiben című pályázat keretein belül fontos részfeladatként valósult meg. A Témahét stílszerűen a Munkácsy és kora címet viseli, hiszen ma, február 20-án 166 évvel ezelőtt született az iskola névadója, a világhírű magyar festőművész.

Az egyhetes program keretein belül a tanulók 12 csoportja - 6 alsós és 6 felsős osztály - ismerkedhetett meg a festő életével, alkotásaival, a történelmi korral, irodalommal, művészetekkel, szokásokkal, technikai környezettel és a korabeli pápai hírességekkel. Ismereteiket kreatív módon alkalmazva készítettek tablókat, festményeket, ruhákat és azok kiegészítőit. Szinte minden tantárgy keretein belül dolgoztak.

 - E pályázat célja az intézmények szakmai megújításának, megújulásának támogatása. A kompetencia alapú oktatás módszertanának, eszközeinek elterjesztése szolgálja a pedagógusok módszertani kultúrájának megújulását, a tanulók képességeinek és kulcskompetenciáinak egyénre szabott fejlesztését, szokásainak kialakítását és megerősítését. Szolgálja a nevelő hatások szelektív megerősítését és az esélyegyenlőséget- mondta köszöntőjében Kristály Mária projektmenedzser.

A projektmenedzser elmondta azt is, hogy a pedagógusok szakmai megújulásának fontos része a továbbképzés, melynek megvalósulása jelenleg 95 százalékos szinten áll. Ezt egészíti ki az önképzés, a tanítási órákon végzett munka, illetve a tanultak gyakorlatban való alkalmazása.

Kristály Mária kiemelte, hogy ebben a folyamatban kulcsszerepe van a gyermekeknek, akit meg kell nyerni az együttműködésre, meg kell győzni arról, hogy minden ő érte, minden az ő érdekében történik, s mindez egy gyermekközpontú iskolát, pedagógiai tevékenységet kíván.

A Munkácsy Mihály Általános Iskola Aradi és Fiumei utcai feladat-ellátási helyein folyamatban van a program végrehajtása. A mai projektzáró nap csak egy részeleme az összetett feladatoknak. Az elsődleges feladat a kompetencia alapú oktatás elemeinek beépítése az intézményi munkába, melyhez segítséget nyújtanak az oktatási programcsomagok, tankönyvek, taneszközök. A mentorok és a folyamat tanácsadók az intézményi munkát segítik, akik fontos partnerei az iskolai szakmai vezetőinek és közreműködő pedagógusainak-tudtuk meg a projektmenedzsertől.

 - A magas színvonalú szakmai munka biztosítéka a projektben meghatározattak sikeres végrehajtásának. Ezt mindenki igazi szakmai kihívásnak tekinti. A nevelőmunka dokumentálása naprakész, minden résztvevő érdekelt a megvalósításában. Fel kell készülni arra, hogy „A világ, amelyben gyermekeink élni fognak, négyszer gyorsabban változik, mint iskolánk”. Ezért kell mindig és mindenkor a változó világgal haladni és folyamatosan megújulni - hívta fel a figyelmet Kristály Mária.

A projektzáró napon részt vett Inotayné Pécsi Mária, az iskola folyamattanácsadója és Rádi Róbert, a Művelődési Osztály vezetője, aki köszöntőjében elmondta, hogy olyan összetett pályázat zajlik ebben az iskolában, amelynek az egyik részét most élhetik meg mind a diákok és mind a tanárok, de a másik része még hátravan, mely sokkal kézzelfoghatóbb és sokkal látványosabb elemeit remélhetőleg 2010.szeptember elsejétől tapasztalhatják meg az iskola hozzátartozói.

- Az iskola felújításának pályázata során az infrastukturális fejlesztések is lezajlanak, s ez szorosan összefügg a TÁMOP 3. 1. 4-es számú projekttel. Hiszen egy megújult, megszépült épület megújult szakmai munkát, szakmai tartalmat igényel, melyet a pedagógusok képviselnek. Azt kívánom, hogy mind a diákok és mind a pedagógus kollégák valóban sokáig élvezzék majd a kívül-belül megújult Munkácsy Mihály Általános Iskolát - mondta az osztályvezető.

Az osztályvezető köszöntője után a projektmenedzser megnyitotta a kiállítást, melyet a készítő osztályok tanuló röviden be is mutattak.

A nap hátralévő részében a heti eseményekről szóló, saját készítésű videofilmet tekintik meg az alsó tagozatos tanulók, a felsősök pedig az Inas a szalonban című filmalkotást nézik meg. A témahét zárónapján rajzfoglalkozásokon Munkácsy alkotásokat festenek a gyerekek, de van lehetőségük a varrás, faragás, agyagozás kipróbálására is, emellett részt vehetnek táncházon és vetélkedőkön is a kisdiákok. A kiállításon látható képek, tablók, tárgyak egy hétig tekinthetőek meg az iskola Kisgalériájában.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!