Ismét höxteri diákok a Közgázban


2014-07-02 06:45:59  | cikk: Babos Petra  | 


Ismét höxteri diákok a Közgázban főképe
2005 óta kitűnő kapcsolatot ápol a Pápai Gazdasági Szakközépiskola és az Észak-Rajna-Vesztfáliában található német iskola, a Berufskolleg des Kreises Höxter. Különféle pályázatok keretein belül szinte minden évben meglátogatják egymást a hasonló profilú iskolák. A napokban 21 diák és három kísérőtanár érkezett a németországi Höxterből, hogy szakmai gyakorlaton vegyenek részt Pápán.
Karnerné Pethő Katalin megbízott igazgató elmondta, Unger Tamás volt igazgató vette fel a kapcsolatot a höxteri iskolával, akik nagyon örültek a megkeresésnek. Jó érzés, hogy ezen a nyáron is meglátogatták őket a höxteriek, de a közgázosok idén sajnos nem tudtak kimenni hozzájuk, jövőre azonban újra pályáznak – tudtuk meg az intézmény megbízott vezetőjétől.
- A partnerségi kapcsolat legfőbb célja a szakmai gyakorlaton túl a nyelvtanulás, s az, hogy a gyerekek megismerkedjenek a másik országgal, az oktatási rendszerükkel és az ottani cégekkel.
Sandra Soszynski, projektkoordinátor hírportálunk kérdésére elmondta, nagyon jól érzik magukat Pápán, az itteniek mindig nagyon kedvesek és segítőkészek velük, szívesen jönnek a Közgázba.
- A diákjainkkal meglátogattunk néhány gyárat, üzemet, mint például a Hirtenberger Kft-t, de jártunk a Meister Holznál és a Böllér Kft-nél is. Szombaton a Bázisrepülőtér nyílt napjára mentünk el, de a fővárost is megtekintettük, ami lenyűgözte a tanulókat.
A projektkoordinátor nagyon fontosnak tartja, hogy a tanulók Európa más országába is ellátogassanak, s így tapasztalatot gyűjthessenek.
- Lehetőségük van az üzemekben megfigyelni azt is, hogy hasonlítanak-e az itteni cégek az otthoniakhoz. A gyerekek szembesülnek azzal, hogy Magyarországon mennyivel kevesebb bérért dolgoznak az emberek, mint Németországban. De érdekesnek találjuk azt is, hogy egy ilyen kis városban, mint Pápa, világhírű cég is foglalkoztat embereket. Meglepő volt az is, hogy sok mindent kézzel készítenek, amit nálunk már gépek végeznek - tette hozzá Sandra Sosynszki.
Louisa Schenk külföldi tanuló először járt Pápán. Nagyon tetszett neki Budapest. Számára a legérdekesebb a Meister Holz Kft. volt, ahol kézzel állítanak elő bútorokat, méghozzá nagyon szépeket.
Kedd délután a magyar és a német diákok közös programon vettek részt, először egymás országairól, városairól tartottak fényképes prezentációkat, majd németül és magyarul tanították egymást, végül pedig fociztak. A Magyarország – Németország mérkőzésen ezúttal a német diákok győztek 2:1- re.
A németországi fiatalok ma este indulnak haza.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!