Zene egész nap


2014-06-29 15:03:54  | cikk: Babos Petra  | 


Zene egész nap főképe
A Pápai Bartók Béla Zeneiskola egész napos zenéléssel ünnepelte a Pápai Bartók Béla Zeneiskoláért Alapítvány 20 éves fennállását szombaton. Az egész napos program nyitányaként a város egyik bevásárló központjában villámcsődülettel népszerűsítették a zenét, s együtt játszották a bartókos tanárok és diákok Beethoven: Örömóda című közkedvelt művét, majd a Fő téren folytatódott a rendezvény.
A rézfúvós fanfárt követően a zenéhez kapcsolódó rajzpályázat eredményhirdetése következett. A 92 szebbnél szebb rajzot Khell Zoltán tanár bírálata el, akinek bizony nem volt könnyű dolga. Húsz kisgyermeket díjazták friss gyümölccsel, a legjobbakat fagyi kuponnal, az első helyezetett pedig ízletes tortával.
A Fő téren és a belvárosban egész nap a zenéé volt a főszerep, a fő téri boltív alatt zongorázni várták a járókelőket, a Hangfogócska sátorban kézműves játékokra és zenei foglalkozatóra invitálták a kicsiket, a hangszersimogató sátorban pedig bárki kipróbálhatta a hangszereket. Volt, aki trombitált, vagy éppen dobolt, amihez csak kedve volt. Népszerű volt a "Válassz zenét" című interaktív zenei játék is, melyet Bödey Tamás és Illés Csaba vezetett. 
Horváth Martin édesanyjával jött ki a Fő térre, mert hallották a zenét. A kisfiú még nem zeneiskolás, de nagyon megtetszett neki a dob, ezért lehet, hogy a későbbiekben dobolni tanul majd.

-A Pápai Bartók Béla Zeneiskoláért Alapítványt H. Nagy Zsuzsanna és Kovács Attila alapította. 20 éve támogatják a zeneiskola kiválóra minősített oktató és nevelő munkáját. A nyertes pályázatok és az egy százalékok felajánlásának segítségével folyamatosan bővült a tárgyi eszköz parkunk. 2002 óta Nyári Zenei Tábort szervezünk a gyerekeknek. Mindig is szívügyünknek tartottuk a gyerekek, az óvodások zenei nevelését, Hangfogócska füzeteinket már négy éve a város és a tapolcafői, a kéttornyúlaki óvodába is eljuttatjuk, mellyel 320 gyermeket foglalkoztatunk. Az alapítvány vállalja a zeneiskola hangszereinek karbantartását, javítását és hangolását is. Zenei versenyeket is szervez a városban, a nem városi versenyekre pedig vállalja a növendékek utaztatását és nevezési díjának kifizetését. Neves előadókat hívunk meg, akik magas művészeti értékekkel színesítik iskolánkat. 2002-ben indítottuk el a zene világnapi megmozdulást, melyhez évről évre többen csatlakoznak nagy örömünkre. Szívesen részt veszünk városi rendezvényeken, programokon diákjaink és tanáraink közreműködésével. Az alapítvány jelenlegi kuratóriumi elnöke Németné Farkas Nóra – tudtuk meg Hetyei József igazgatótól.
Az igazgató arról is szólt, a diákoknak megkezdődött a nyári szünet, azonban a tanárok még bejárnak az iskolába, s hamarosan készülnek a nagytakarításra is az intézményben.
Az egész napos vidám programot a zeneiskolások utcazenéje és a Te vagy a karmester nevű interaktív játék tette színessé.
Mező Panna érdeklődésünkre elmondta, nagyon jól érezte magát a zenei napon, kipróbált többféle hangszert, legjobban a cselló tetszett neki. A mosolygós kislány még vezényelt is a Te vagy a karmester nevű játékban, ami elmondása szerint nagyon jó volt, bár kicsit furcsa érzés volt, hogy minden zenész csak ráfigyelt, amikor a pódiumon állt.

A programon H. Nagy Zsuzsanna is részt vett, aki Pécsről érkezett. A hölgy harminc évig volt hegedűtanára a Bartók Zeneiskolának, s elmondása szerint nagy öröm volt számára, hogy meghívták a mai rendezvényre. Köszöntőjében arra buzdított minden gyereket, hogy tanuljon meg valamilyen hangszeren játszani, hiszen a zene fontos az életben, a muzsika átsegít minden nehézségen. H. Nagy Zsuzsannát volt tanítványai is köszöntötték, aki nagyon meghatódott. A tanárnő büszke a Bartók Zeneiskolára, ahol magas szintű a zenei oktatás, sok tehetség indul innen, s reméli, a jövőben még több fog.

A jubileumi rendezvényen részt vett H. Nagy Zsuzsanna fia is, dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, aki az esti bartókos tanári koncerten egy szám erejéig hegedült is.
Dr. Hoppál Péter Pápán járt általános- és középiskolába, valamint a Bartók Béla Zeneiskola növendéke is volt 7 és 18 éves kora között. Akkoriban még a Várkastély ódon falai között működött a zeneiskola. Ott ismerkedett meg egy növendék hangversenyen későbbi feleségével, három gyermekének édesanyjával, Erdő Judittal.
Az államtitkár köszönetét fejezte ki volt tanárainak, kiemelve Nagy Tibor hegedűtanárt, valamint az iskola volt igazgatóit, Csapó Gyulánét és Kovács Attilát.
Az államtitkár hangsúlyozta, fontos a kistérség művelődése, kulturális értékőrzése, értékteremtése és érték átadása szempontjából a pár tucat zenepedagógus évtizednyi munkája.
- Pápa és térsége e szempontból kivételezett helyzetben van, mivel erős kulturális gyökerei nem csupán a múlt gazdag tradícióit ápolják, hanem a mai generációknak is esélyt kínálnak egy magasabb minőségű élethez, mert zenét tanulni vagy hangversenyekre járni a középosztály sajátja. Már pedig azt tekinthetjük helyes társadalompolitikának, amely a középosztály szélesítését szolgálja, a polgári kormányok pedig mindig is ezen dolgoztak.
- Legyenek tehát büszkék értékeikre, a zene adta lehetőség minél szélesebb körű megragadására. A legfontosabb az, hogy a legfogékonyabb életkorban heti rendszerességgel találkozzanak a gyerekek a csak a művészetek által biztosított prímér alkotói tevékenységgel. Akiknek ez megadatik, azok korunk legnagyszerűbb agykutatói, természettudósai szerint eredményesebb társadalmi beilleszkedésűek, kooperatívabbak, kapcsolatteremtő készségük jobb, munkahelyükön helyt tudnak állni, s az agresszióra kevésbé fogékony emberekké lesznek. A kormány ezért is támogatja a művészeti nevelést - tette hozzá az államtitkár.

Dr. Hoppál Péternek a zene sokat adott, a Budapesti Zeneakadémia doktoraként, karnagyként számos nemzetközi és hazai publikáció, cikk, könyvrészlet, tanterv szerzője. Az általa alapított Pécsi Református Kollégium Vegyeskarával és a Mohácsi Bartók Béla Vegyeskarral 16 országban koncertezett, közreműködésével és vezényletével 14 hanglemez jelent meg, belföldi és nemzetközi versenyeken jelentős díjakat, minősítéseket ért el. 1995 és 2010 között a Pécsi Református Kollégium Gimnáziuma, Általános Iskolája és Óvodája tanára, 2002-től 2010-ig az intézmény főigazgatója volt. 2001-től 2009-ig a Pécsi Tudományegyetem óraadó tanáraként is dolgozott.
Az államtitkártól megtudtuk, hegedűn, zongorán és harsonán is tud játszani. Ha ideje engedi, Pécsett az egyik nemrégiben felújított templom orgonáján játszik, valamint minden héten zongorázik gyermekeivel.
A politikus minden gyermeket arra buzdított, hogy bátran tanuljon hangszeren, s válassza a Bartók Béla Zeneiskolát, ahol nagyon magas fokon oktatják a muzsikát, hiszen a szép szeretetét meg kell tapasztalni.
Az egész napos program egy könnyed, tanári hangversennyel zárult az esti órákban.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!