Családi strandnappal zárult az óvodafejlesztési projekt


2014-06-28 23:08:51  | cikk: HuHa  | 


Családi strandnappal zárult az óvodafejlesztési projekt főképe
2013 januárjában kezdődött és ez év július 13-án zárul az Óvodafejlesztés Pápa Város Önkormányzata Városi Óvodák intézményében című európai uniós projekt, melyben a város kilenc óvodája vett részt. A közel százmillió forintos program egyik célkitűzése az óvoda-gyermek-szülő kapcsolatának erősítése volt és a projekt záró rendezvényét is ennek jegyében tartották ma a Várkertfürdő strandján. A programon az apróságok a Pegazus Színház Koffermesék című előadását tekintették meg, a felnőttek pedig a projektben elvégzett feladatokról kaptak tájékoztatást. A rendezvényen részt vett Áldozó Tamás polgármester is, aki köszöntőjében kiemelte, azt elmúlt évek változásainak eredményeképpen ma a város legnagyobb intézménye a Városi Óvodák és egyben a legfontosabb is, hiszen ide járnak a gyermekek. A városvezető emlékeztetett arra is, az intézmény folyamatos fejlődését korábban is segítették a különböző projektek, az önkormányzat pedig mindig támogatta ezek megvalósulását.
-Jó tudni azt, hogy a szakmai továbbképzések mellett volt pénz arra is, hogy az óvodák szebb környezetben, jobb körülmények között, sok izgalmas játékkal várják a kicsiket. Bízom abban, hogy ez a fejlődés folyamatos lesz és tudunk tenni azért, hogy az óvodáink még szebbek, még jobbak legyenek és még felkészültebb szakemberekkel várják a gyerekeket – fogalmazott Áldozó Tamás.
A közel kilencven millió forintos, 100 százalék támogatási intenzitású projekt eredményeiről Csákvári Judit tartott előadást. Mint mondta, a pályázat három fő tartalmai elemre épült: az óvodapedagógusok képzésére, az eszközfejlesztésre és a szülőkkel közös rendezvények megvalósítására. A pedagógusképzés négy területre koncentrálódott, az óvodavezetők számára oktatáspolitikai, tanügyigazgatási képzést szerveztek, a drámapedagógiával kapcsolatos képzésre 60 órát tudtak fordítani, a környezettudatosságra nevelés trémakörében pedig ugyancsak 60 órás képzésen vehettek részt a kollégák.
-A leghangsúlyosabb képzésünk a pedagógiai módszerekről, fejlesztő pedagógiai és integrációt segítő módszerekről szóló oktatás volt, mely 150 órában valósult meg. Ennek keretében új tanulásszervezési eljárásokkal, az érzelmi intelligencia fejlesztő hatásának jelentőségével és az óvodai mozgásfejlesztéssel foglalkoztak kollégáim – ismertette az intézményvezető, hozzátéve, ez volt az első olyan projektjük, melynek képzési területeiről minden óvodapedagógus elismeréssel és elégedetten nyilatkozott.
Csákvári Judit előadásban kiemelte a program keretében megvásárolt új udvari és csoportszobai mozgásfejlesztő játékokat is, melyek az eddigi tapasztalatok szerint elnyerték a gyermekek tetszését és segítségére vannak a kicsik fejlődésének. A szülőkkel közös programokról szólva elmondta, a családi napok minden óvodában nagy sikerrel zajlottak, a szülők számára szervezett szakmai fórumok pedig olyan témákat öleltek fel, mint a szülő-gyermek kapcsolat, a kommunikáció gyermek és szülő között vagy a család-óvoda-gyermek kapcsolata.
A Huszár Lakótelepi Óvodában megvalósított családi közös programokról és a projekt eredményeiről Vaspöri Ferencné, intézményvezető-helyettes számolt be. Beszélt az őszi Tök jó napról, a Semmivel sem helyettesíthető szülő című szülői szakmai fórumról és az idén tavasszal megtartott Zöld napról. A programokat sikeresnek és eredményesnek ítélte, mint mondta, gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt élményt nyújtottak.
A projektzáró rendezvény az előadásokat követően közös játékkal folytatódott, az óvodapedagógusok közreműködésével kicsik és szüleik együtt vettek részt a kézműves tevékenységekben, ügyességi játékokban, sportos elfoglaltságokban a közös piknik után pedig estig tartó strandolásra várták a rendezvényen résztvevő családokat.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!