Több mint 20 ezer látogatója volt a bázisreptér nyílt napjának


2014-06-28 21:12:28  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Több mint 20 ezer látogatója volt a bázisreptér nyílt napjának főképe
Már a reggeli órákban hosszasan kígyózó sorokban érkeztek a látogatók az MH Pápa Bázisrepülőtér nyílt napjára, és a nagyszabású rendezvény iránti érdeklődés a későbbiekben sem csökkent. A számos látnivalót, érdekességet kínáló repülőnapon tulajdonképpen üresjárat nélkül, folyamatosan több ezres tömeg hömpölygött.

Az ünnepélyes megnyitón Gangler László ezredes, a MH Pápa Bázisrepülőtér parancsnoka köszöntötte a szép számban egybegyűlteket. – 2001. július elsejével alakult meg a Pápa Bázisrepülőtér úgy, mint a korábbi 47. Pápa Harcászati Repülőezred jogutódja. De mi is történt ezt megelőzően ezen a területen, ahol most állunk? A repülőtér építése 1936-ban kezdődött meg magánszemélyek, illetve a város adományából származó földterületeken. Ezt követően, a második világháború során különböző magyar és német katonai szervezetek használták a repülőteret, köztük az elhíresült, máig tartó dicsőséget szerzett első magyar ejtőernyős zászlóalj, Bertalan Árpád vezetésével. 1945-től 1961-ig szovjet alakulatok használták a repülőtér területét, majd egy területcserét követően Sármellékről Pápára költözött a háború utáni első magyar katonai szervezet – tekintett vissza a múltra Gangler László.
Mint mondta, 2000-ben a 47. Pápa Harcászati Repülőezred felszámolásáról döntöttek, majd egy évvel később eldőlt, megmarad a pápai bázisrepülőtér, így 2001. július elsejével megkezdődhetett a hosszas építkezés. – 2000-től 2004-ig ez a bázis tetszhalott állapotban volt. Felkészültünk a beruházások fogadására, illetve íróasztalon történtek a tervezések. Majd 2004-től nagy volumenű beruházások indultak a repülőtéren. Rendkívül fontos számunkra, hogy újra visszanyertük a magyar honvédségen, illetve a magyar társadalmon belül a bennünket joggal megillető pozíciót, amit ez a repülőtér mindig is megérdemelten viselt. A 2007-es esztendőt követően megindult egy tárgyalássorozat a C-17-es repülőgépekkel kapcsolatosan. Előkészítő munka folyt ezeknek a repülőgépeknek a befogadására, és sok-sok munka, építkezés után megjelenhetett itt a Stratégiai Légiszállítási Képesség elnevezésű program – mutatott rá az ezredes.
Kiemelte, a pápai bázisreptéren a régi, egykori szovjet technikától kezdve a legmodernebb technikáig bezárólag mindennel dolgoznak az itt szolgáló katonák. – Ezen a bázison nagyon sok olyan lelkes katona dolgozik, aki a korábbi időszakot is végigszolgálta, és a mai napig képzi magát. Így a régi technikai megoldásokból átképezte magát, és képes ezeknek a magas technikai színvonalú repülőgépeknek a kiszolgálására – fogalmazott Gangler László. (Gangler László parancsnoki státuszával kapcsolatban meg kell jegyezni, hogy az ezredes szeptember eleje óta egy katonai felsővezetői tanfolyam hallgatója, ami július 11-ig tart. Ezen időszak alatt Magasy Zsolt alezredes megbízott parancsnokként vezeti a Pápa Bázisrepülőteret.)

A megnyitó gondolatokat követően elismeréseket adtak át az elmúlt időszakban kiemelkedően szolgáló katonáknak, majd megkezdődött a változatos programok sora. Ezek között volt például lovas íjász és gyalogos íjász bemutató, valamint kutyás bemutató. Koncertet adott a Vati Fiúk Country Club, illetve többféle katonai kiállítás várta a látogatókat, akik egyebek mellett megtekinthették egy C-17-es szállító repülőgépet, egy MiG-21-es vadászgépet, továbbá néhány civil sportrepülőt is. A felhozatalt repülőgép-szimulátorok, első és második világháborús hagyományőrzők, valamint további számos, a katonai szolgálattal kapcsolatos program, bemutató, technikai eszköz színesítette. A szervezők tájékoztatása szerint több mint 20 ezren látogattak ki az MH Pápa Bázisrepülőtér nyílt napjára.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!