A polgármester a Gyurátz Körben


2010-02-19 22:53:49  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


A polgármester a Gyurátz Körben főképe
Dr. Kovács Zoltán, Pápa város polgármestere volt ma este 18 órától a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör vendége. A polgármester az eddig megvalósult és az ez évben induló és befejeződő fejlesztésekről és az önkormányzati szféra helyzetéről beszélt.

 - Abból indulnék ki, hogy még 1992-ben készült el az első, nagy, átfogó városrendezési terv, mely a legfontosabb irányzatokat meghatározta és meghatározza Pápa életében. Már akkor beleírtuk például a nyugati elkerülőt, de berajzoltuk a termálfürdőt is, a belvárosi elkerülő utat, a belső tehermentesítő utat és az akkor még svéd iparfalunak nevezett Ipari Parkot, mely ’97-ben kapta meg mai nevét. Akkor még nem gondoltuk, hogy 10-12 éven, maximum 15 éven belül meg is valósulnak az akkori tervek - kezdte az előadást a polgármester.

Az országgyűlési képviselő részletesen bemutatta az elmúlt években megvalósult fejlesztéseket, mint például az Erkel Ferenc Ének- Zenei Általános Iskola rekonstrukcióját. Beszélt még a Közép-Dunántúli Operatív Program (KDOP) keretein belül megvalósult városi óvodák: a Tókerti, a Csókai és az Erzsébetvárosi óvodák infrastrukturális fejlesztéséről, mely 223 millió forintba került. Ugyanezekben az óvodákban kiegészülve a Munkácsy Mihály Általános Iskola Aradi utcai és Fiumei utcai feladat-ellátási helyeivel, mintegy 58 millió forint értékben nyertek pályázatot a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) keretein belül a kompetencia alapú oktatás bevezetésére. Emellett mintegy 50 millió forint értékben épült kerékpárút-gyalogút 2008-ban a városban, és szintén közel 50 millió forintot fordított az önkormányzat az Ötödik utca rekonstrukciójára. Mintegy 800 millió forintba fog kerülni az egykori Batthyány Lajos Szakképző Iskola területén megvalósuló beruházás, ahol a Társadalmi Infrastrukturális Operatív Program (TIOP) nyertes pályázatának köszönhetően aulával és 8 új tanteremmel bővül az intézmény, de a szakképzés tartalmi, szakmai fejlesztése is megtörténik egy másik TÁMOP-os projekt keretein belül a Pápai Gazdasági Szakképző Iskolában és az Acsády Ignác Szakképző Iskolában 281 millió forint összegben.

 - A Városközpont funkcióbővítő rehabilitációja, más néven a Fő tér rekonstrukciója 1, 95 milliárd forintba fog kerülni, ennek keretein belül a Mozi épülete és a Városháza „B” épülete is megújulnak. Elkezdődik az Eszterházy kastély felújítása is, melyre támogatást nyertünk az Európai Gazdasági Tanácstól és a Norvég Finanszírozási Mechanizmusoktól mintegy 160 millió forintot, ebből a kastély 20 százaléka tud megújulni, a többire pályázatot nyújtottunk be 1, 6 milliárd forint értékben - mondta a polgármester.

Dr. Kovács Zoltán kiemelte, hogy 2010-2011-ben közel 5, 5 milliárd forintot fordítanak fejlesztésekre a városban. A korábbi nagyberuházások közül összehasonlításképpen említette az elkerülő út építését, mely 3,5 milliárd forintba, a termálfürdőt, mely 2, 1 milliárd forintba, a Gróf Eszterházy Kórházat, mely 1, 5 milliárd forintba került.

 - A Kórház másik felének felújítására 600 millió forintos pályázatot írunk éppen. Azt tudnunk kell, hogy a megyében a kis kórházak bajban vannak. De három kórház biztosan megmarad: a veszprémi, az ajkai és a pápai. Tervezzük továbbá az orvosi és a háziorvosi rendelők rekonstrukcióját is, melyet legkésőbb 2014-re fejezünk be teljesen - mondta dr. Kovács Zoltán.

- Pápa a gyógyfürdő városa is lehetne, hiszen az itt talált gyógyvíznek 4500 milligramm/ liter oldott ásványi anyag tartalma van. Az ország 54 fürdővárosa közül a víz minőségét tekintve ezzel benn vagyunk a legjobb nyolc között, a hatodik helyen. Erre lehet alapozni, ezért például Gyógyászati Centrum épül a termálfürdő mellé, hiszen a különleges ásványvizünk a mozgásszervi betegségeket is gyógyítja - tette hozzá a polgármester.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!