Nemzeti Minősítést szerzett a Pápai Járási Griff Mentőcsoport


2014-06-25 09:01:32  | cikk:  | 


Nemzeti Minősítést szerzett a Pápai Járási Griff Mentőcsoport  főképe
A közelmúltban minősítő gyakorlaton vett részt a Pápai Járási Griff Mentőcsoport. A gyakorlat célja a mentőcsoportok nemzeti minősítésének megszerzése, valamint a rendkívüli időjárási események, az árvizek és a helyi vízkárok következtében kialakuló veszélyhelyzetek elhárítására való felkészülés volt. A gyakorlatot minősítő bizottság értékelte. A csoportnak azt is bizonyítania kellett, hogy a katasztrófavédelem irányításával képesek szervezetten és összehangoltan cselekedni, akár veszélyhelyzetben is. A sikeres teljesítéssel a mentőcsoport ezt követően az ország egész területén önállóan avatkozhat be a káresemények felszámolásába.

A 36 órás megmérettetés hajnali riasztással indult pénteken. A mozgósítási feladatok után másnap a reggeli órákban 27 fő érkezett Pápára, a megalakítási helyre. Itt elméleti felkészítés után munkavédelmi oktatást kaptak, majd a feladatokkal kapcsolatos eligazításon vettek részt.

Szombaton a Marcalgergelyi Joó-tónál, a feltételezett kárhelyszínen folytatták a napot, ahol a felderítést követően műveleti bázist, vezetési pontot építettek, és ezzel egyidejűleg megkezdték a mentési munkákat a beállított szituációnak megfelelően.

A gyakorlat feltételezése szerint a több napja tartó esőzés miatt a járásban helyi vízkárok fordulnak elő. A Marcal több helyen, köztük Marcalgergelyi térségében kilépett medréből. A sok csapadék következtében olyan területek is víz alá kerültek, amelyek az elmúlt 4-5 évben nem, és a növényeken, földeken az előző időszakban lefolytatott erős vegyszeres kezelés lemosódott és visszafolyt a Marcalba. A szennyezett víz a Marcalgergelyi külterületén lévő halastavat (Joó-tó), annak állományát veszélyeztette.

Homokzsákos nyúlgátépítéssel a tavak gátjainak magasságát növelték, hogy a szennyezett víz ne károsítsa a tározó élővilágát. A lassú tetőzés miatt szükségessé vált a nyúlgát fóliával való takarása. Az elhúzódó védekezés miatt a gáton átszivárgott a víz, így a mentett oldalon buzgárelfogásra került sor. Az elöntött terület vízmentesítését pedig a tómederbe történő szivattyúzással oldották meg.
Az alapfeladatok mellett a munkavégzést különböző, „nem várt események” nehezítették. A Griff Mentőcsoport egyik tagja a munkavégzés közben elájult, egy másik megsérült, illetve egy eltűnt személy felkutatását és sérülésének az ellátását is gyakorolták.

A feladatok során a csapat nagyszerűen helytállt, sikerrel vette az akadályt. A minősítő bizottság megfelelőre értékelte a látottakat, így a megszerzett minősítéssel az ország egész területén önállóan avatkozhatnak be a káresemények felszámolása során.

A gyakorlat végén a mentőcsoport munkáját Vízi Ottó tűzoltó alezredes, polgári védelmi főfelügyelő és Feketéné Földi Judit, a Pápai Járási Hivatal vezetője értékelte. Értékelésében többek között elmondta, hogy a pápa járás biztonsága jelentős mértékben nőtt a Griff Mentőcsoport felkészültségének köszönhetően, melyről tanúbizonyságot tettek a gyakorlat során.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!