Gazdaságélénkítés együttműködéssel


2014-06-24 15:59:00  | cikk: mo  | 


Gazdaságélénkítés együttműködéssel főképe
Ötéves a Stratégiai Légiszállítási Képesség Program (SAC), s ez kiváló alkalom arra, hogy a Pápán települt szervezetek és a város elmélyítse együttműködését, különös tekintettel a gazdasági kapcsolatokra – hangzott el azon a gazdaságfejlesztési fórumon, melyet a Nato Légiszállítást Kezelő Programiroda kezdeményezett a városban működő nagyvállalkozások és a reptéren települt civil és katonai szervezetek közötti gazdasági együttműködés lehetőségeinek megvitatása céljából. A találkozón Wiek Noldus, a Programiroda vezetője elmondta, az itt települt szervezetek hosszú távra terveznek Pápán, a program legalább további 25 évig működik a városban. A Programiroda vezetője hozzátette, bízik abban, hogy a maihoz hasonló fórumok rendszeresek lesznek, és kialakul egy párbeszéd a városban jelentős szerepet játszó gazdasági szereplőkkel.

Unger Tamás alpolgármester üdvözölte a kezdeményezést, és köszönetét fejezte ki a megkereséséért, hiszen a helyi gazdaságfejlesztés egyik fontos lépése az információcsere és – áramlás támogatása lehet. Ennek jelentős állomása a mai tanácskozás – emelte ki a városvezető.

A fórumon Magasy Zsolt alezredes, a MH Pápa Bázisrepülőtér parancsnoka mutatta be a reptér működését, feladatait, míg Wiek Noldus a Programiroda tevékenységét, Frank Rombouts ezredes a Nehéz Légiszállító Ezred működését, Mark Plummer pedig a Boeing helyi vállalkozásának feladatait ismertette.

A tájékoztató előadások végén Wiek Noldus azt hangsúlyozta, számításaik szerint a Pápára települt közel 1000 külföldi állampolgár mintegy 3 milliárd forintot költ éves szinten a városban. A Programiroda vezetője szólt az együttműködés kiemelt területeiről is, ezek között említette a nemzetközi iskola kialakítását, amely újabb vállalkozásokat hozhat a városba, és a 83-as számú főút Pápa-Győr közötti szakaszának felújítását, amely kulcsfontosságú az itt működő katonai és civil szervezetek számára. Wiek Noldus szorgalmazza egyfajta párbeszéd elindítását azzal kapcsolatban, hogy a nemzetközi igények kielégítésében a helyi vállalkozók miként tudnak közreműködni.

Unger Tamás felvázolta Pápa Város Gazdasági Koncepciójának főbb elemeit. Az alpolgármester szólt az iparűzési adó, az építményadó, valamint az idegenforgalmi adó növekedéséről és a munkanélküliségi ráta csökkenéséről. A problématerületek meghatározásánál kiemelte azonban a képzetlen munkaerőt, az információ- és kapcsolathiányt a helyi gazdaság szereplői között, a szakemberek hiányát, a fekete munka magas arányát, a bonyolult pályázati rendszert, a korszerűtlen településmarketinget és azt, hogy a munkaerő-kereslet és -kínálat gyakran nem találkozik egymással. Az alpolgármester beszélt a koncepció által megfogalmazott megoldási javaslatokról is. E szerint az információcsere érdekében fórumokat, gazdaságfejlesztési kerekasztalokat kell szervezni az érintetteknek, kiemelte az exportlehetőségek kialakítását a helyi vállalkozók számára, és szólt a szakemberigény folyamatos felméréséről, a szakképzési rendszerrel történő összehangolásáról, képzési programok indításáról az álláskeresők számára, az önkormányzati pályázati rendszer kialakításáról, a városmarketing és a vállalkozói PR fejlesztési lehetőségeiről.

A résztvevők hozzászólásaikban kinyilvánították, hogy a reptér és az ott települt szervezetek működése nagy potenciállal bír mind a város, mind a gazdaság helyi szereplői számára. Azonos véleményen voltak a tekintetben is, hogy az együttműködésnek valóban lehetnek a helyi gazdaságot érintő pozitív hozadékai. A tanácskozás résztvevői szorgalmazták további egyeztetések, kerekasztal-beszélgetések megvalósítását.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!