Rendőrök, polgárőrök, erdészek összehangolt akcióban


2014-06-23 21:37:40  | cikk: HuHa  | 


Rendőrök, polgárőrök, erdészek összehangolt akcióban főképe
A rendőrkapitányság munkatársai, a járásban működő polgárőr egyesületek tagjai, a Bakonyerdő Zrt. erdészei és a természetvédelmi őrszolgálat közös ellenőrzésen vett részt szombaton délután a Pápai Rendőrkapitányság által szervezett összehangolt akcióban. A cél az volt, hogy a kapitányság teljes illetékességi területére ki tudják terjeszteni a járőrszolgálatot, beleértve a települések külterületeit és az illetékességi terület erdőit is. Ezért vonták be a polgárőrökön kívül az erdészeket és a természetvédelmi őrszolgálat szakemberét is. Az akció, melyben a különböző szervezetek - nem számítva a Pápán szolgálatban lévőket - nyolc vegyes csoportot alkotva vettek részt, szombat délben kezdődött és mintegy hét órán át tartott.
-Az erdészet és a természetvédelmi szervezet munkatársa kollégáinkkal a Bakonyerdő területeit és az oda vezető utakat ellenőrizték, hiszen ezekre engedély nélkül nem lehet behajtani, a kirándulók egy része azonban ezzel nincs tisztában. Feladatuk volt az is, hogy ellenőrizzék vannak-e quadosok, motorosok a területen, hiszen ez is tilos az erdőkben – tájékoztatott az akció részleteiről Bauer Tibor rendőr őrnagy, a közrendvédelmi osztály vezetője. A településeken és azok külterületein, szőlőhegyein szolgálatot teljesítők klasszikus közbiztonsági járőrözést végeztek, de része volt az akciónak a közúti közlekedési ellenőrzés is. A tizenkét rendőr mellett három erdészeti dolgozó, a természetvédelmi őrszolgálat munkatársa és közel ötven polgárőr vett részt a közös szolgálatban, ez utóbbiak közül több falusi egyesület önállóan járőrözött saját településén. Az akció lebonyolításához a rendőrségi járművek mellett a csatlakozó társszervek is biztosítottak gépkocsikat, így párhuzamosan több területet egyszerre tudtak ellenőrzés alá vonni.
- A szombati akcióban kiemelt figyelmet szenteltünk a Bakonyerdő Zrt. területeinek, így Döbrönte, Farkasgyepű és Nagytevel térségének. Az erdőterületek ellenőrzése inkább segítő jellegű intézkedésekben realizálódott, nem célunk a kirándulók büntetése, inkább a helyes magatartásra, a szabályok betartására próbáltuk ösztönözni a kirándulókat, erdei quadozással, motorozással pedig nem találkoztunk. Az ellenőrzés alá vont települések között volt, ahol rendezvény volt, ott azt is ellenőrizték a járőrcsoportok. Több mint hatvan személyt igazoltattak az akció során, sikerült egy körözött személyt elfogni Pápa területén - őt kollégáink előállították-, kisebb súlyú szabálysértések miatt több esetben figyelmeztetéssel éltek rendőreink, tíz esetben helyszíni bírságot kellett kiszabni, hét esetben pedig közigazgatási eljárást kezdeményeztek – ismertette az ellenőrzés eredményét az őrnagy.
Bauer Tibor hozzátette, a Bakonyerdő Zrt-vel és a természetvédelmi őrszolgálat munkatársával rendszeresen tartanak közös járőrszolgálatot az erdőkben, elsősorban megelőzési céllal, hogy elejét vegyék a rongálásoknak, lopásoknak, szemeteléseknek. A polgárőrökkel való közös szolgálatellátás pedig még ennél is gyakoribb, hiszen havonta indulnak közös járőrözésre rendőrök és polgárőrök. A mostani akcióban a pápai, csóti és lovászpatonai polgárőr egyesületek gépkocsit is biztosítottak a szolgálatellátáshoz, de a németbányai, döbröntei és egyházaskeszői polgárőrök is csatlakoztak a közös járőrözéshez, a járás többi egyesülete pedig önálló járőrszolgálatot látott el az akció idején. Bitai Sándortól, a Pápa Város Polgárőr Egyesület elnökétől megtudtuk, járási szinten ötvenkét polgárőr vette fel a szolgálatot szombaton délben.
-Rendőrséggel való együttműködésünk megyei szinten is példaértékű, a polgárőr egyesületek önálló járőrszolgálatai mellett havi rendszerességgel veszünk részt rendőrökkel közös járőrfeladatokban, Bauer őrnagy úr pedig negyedévente szervez a szombatihoz hasonló összehangolt ellenőrzést a járás területén. A szombati akcióban tizenkét polgárőr rendőrrel közös szolgálatban vett részt, a többiek pedig önálló járőrszolgálatot láttak el – közölte az elnök. A polgárőrök szolgálata kiterjedt a települések körül lévő gyümölcsösökre, szőlőkre is, de olyan eseménnyel, amit jelezniük kellett volna, nem találkoztak.
A szombatihoz hasonló összehangolt ellenőrzésre a továbbiakban is lehet számítani a közrend és közlekedésbiztonság megóvása, javítása érdekében.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!