Turisztikai fejlesztést céloz meg a vezérprojekt a pápai járásban


2014-06-23 14:17:12  | cikk: mo  | 


Turisztikai fejlesztést céloz meg a vezérprojekt a pápai járásban főképe
A Veszprém Megyei Önkormányzat – a Széchenyi Programiroda bekapcsolódásával – újabb fórumsorozatot szervezett az elmúlt hetekben, melynek célja, hogy véglegessé váljon az a stratégia, mely meghatározó lehet a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) 2014-2020 közötti időszakának pályázati kiírásaiban. A pápai kistérség településeinek polgármesterei, társadalmi szervezetei, nagyobb gazdasági társaságai részére januárban és márciusban már tartottak egy tanácskozást a területfejlesztés kereteiről, s most újra összeültek az érintettek, hogy ismét megvitassák ötleteiket, fejlesztési terveiket, hiszen egészen június 30-ig még lehet élni új javaslatokkal – derült ki a rendezvényen.
Mészáros Géza területi koordinátor érdeklődésünkre elmondta, jobbára a projektgyűjtés időszakának második felében aktivizálódtak a települési önkormányzatok, végül mára az ötletelés finisébe ért a területfejlesztési projekt, s most már közel 800 projektötletről beszélhetünk Veszprém megyében. Eleinte a települések polgármesterei éltek a javaslattétel lehetőségével, de az utóbbi hetekben egyre gyakrabban kapcsolódtak be a programba vállalkozások és cégek képviselői.

Dr. Imre László Veszprém megyei főjegyző emlékeztetett, a megyei területfejlesztési koncepciót már decemberben elfogadta a közgyűlés, és ezzel párhuzamosan kezdődött meg az operatív program tervezése. Együttműködésre és közös munkára volt szükség ahhoz, hogy a következő európai uniós költségvetési ciklusban minél több forrást lehessen lehívni Veszprém megyében – hangzott el a fórumon. Imre László megjegyezte, a tervezési munka a véghajrában van, hiszen a megyei közgyűlés július 10-én tárgyalja a megyei operatív programnak a miniszteri véleményezésre benyújtandó anyagát. Hogy ez a dokumentum minél szélesebb körű és minden települési igényt jól tükröző legyen, ehhez továbbra is várják a projektötleteket, egészen június 30-ig – hívta fel a figyelmet a főjegyző, majd hozzátette, a megyei önkormányzat honlapján található projektgyűjtő adatlapon, vagy akár egy email elküldésével könnyen megtehetik ezt az érintettek.

A tanácskozáson ismertették a pápai járás vezérprojektjét, amely a város komplex turisztikai fejlesztését foglalja magában. A fórumon Rádi Róbert, a Polgármesteri Kabinet vezetője tájékoztatott a vezérprojekt elemeiről. Amennyiben a pályázati kiírások lehetővé teszik, úgy a szakemberek a meglévő turisztikai attrakciók fejlesztését tűzték ki célul.
- Növelnénk a Várkertfürdő külső vízfelületét, téliesítenénk a csúszdakomplexumot, az Esterházy-kastély november 30-i befejezését követően helyreállítanánk a szabadtéri színpadot, rendeznénk a kastélyparkot, de tervezzük a kapu és a kerítés visszaállítását is. A Hagyományok Hegyén már ősszel építenénk egy kilátót, ehhez kapcsolódóan felújítanánk a nagyhantai malmot és kialakítanánk egy pisztrángos szabadidőparkot is. Sok olyan elképzelés van, amelyből egy egységes, komplex csomagot hozhatnánk létre. S attól válna igazán egységessé és komplexé, ha mindezt a városi turisztikai honlapon népszerűsítenénk, és az okostelefonok esetében a vonalkódos lehetőséggel segítenénk az idelátogató turisták eligazodását – fogalmazott a kabinetvezető.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!