Jótékonysági oboa-zongora koncert egy templomi orgona javára


2014-06-22 19:03:33  | cikk: mo  | 


Jótékonysági oboa-zongora koncert egy templomi orgona javára főképe
A Pápai Református Egyházközség újabb hangversennyel igyekezett adományokat gyűjteni a Református templom orgonájának felújítására. Szakács Gergely református lelkipásztor elmondta, az orgonának jelenleg csupán liturgikus funkciója van, de szeretnék, ha akár hangversenyeken is meg lehetne szólaltatni. A hangszer nagyobb részben a templom építésével egyidős, de egyes részei ennél sokkal régebbiek. Szakács Gergely hozzátette, egyes sípsorokat talán meg lehet tartani, de az orgona legtöbb eleme felújításra szorul, s ez nagyon sok pénzbe kerül. Ezért fogadnak szeretettel minden adományt.

Ezúttal Bojtár Imre és felesége, Gál Anikó koncertjére gyűltek össze a művészetbarátok a Református templomban. A zenész házaspár korábban, nyugdíjba vonulásuk előtt, a Győri Nemzeti Színházban dolgozott, Bojtár Imre a színház zenekarának volt az oboa-szólamvezetője, Gál Anikó pedig a színház karigazgatójaként tevékenykedett. Ma már mindketten nyugdíjas éveiket fűszerezik a zenével, oboa-zongora koncerteket adnak szerte az országban, templomokban, kiállításmegnyitókon zenélnek, szívesen tesznek eleget bármilyen felkérésnek.

Különleges eszenciát adott a művészházaspár fellépésének, hogy a jótékonysági koncerten egy orgonára gyűjtöttek, Bojtár Imre pedig éppen e templomi hangszeren kezdett zenélni gyermekkorában. Édesapja zeneszerző volt, Bojtár László, aki orgonistaként tevékenykedett a mohácsi templomban, s az ő hatására kezdett Imre orgonán és zongorán játszani. Később aztán oboázni tanult a Mohácsi Zeneiskolában, majd Kircsi Lászlónál folytatta tanulmányait a Pécsi Művészeti Gimnáziumban és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Pécsi Tagozatán. Oboaművészi és szakközépiskolai tanári diplomát Budapesten 1975-ben szerzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Pongrácz Péternél.

A zeneértő közönséget elbűvölte a zenei csemege, a repertoárban – többek között – Locatelli, Händel, Mozart, Schubert, Liszt, Saint-Saens, Szkrjabin darabjai csendültek fel, de a házaspár eljátszott egy művet Bojtár Lászlótól, a Imre édesapjától is.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!