Pesei Petra alkotásai a Zenélő Esték sorozatban


2014-06-22 09:42:10  | cikk: mo  | 


Pesei Petra alkotásai a Zenélő Esték sorozatban főképe
56. kulturális programját tartotta tegnap este a tapolcafői református templom. A művészetbarát közönséget évek óta megmozgató Tapolcafői Zenélő Esték programsorozat részeként ezúttal Pesei Petra művésztanár alkotásai kaptak helyet a templom falain, s mellé Parola Csaba és Varga Ernő hangversenye varázsolt meghitt hangulatot a művek befogadására. A rendezvény előhírnöke az idei Református Egyházi Napok Dunántúl, azaz a REND programjainak, hiszen a zenészpáros ott is megmutathatja tehetségét.

Pesei Petrát a Tánc-Lánc Alapfokú Művészeti Iskola és a Pápai Református Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola pedagógusaként ismerhették meg a pápaiak. A dunaújvárosi születésű, fiatal alkotó pályáját már az általános iskola eldöntötte, hiszen már akkor kezdett kibontakozni Petra tehetsége és egyénisége. Az általános iskolai éveket aztán művészeti irányú középiskola követte, a főiskolán pedig valóban kiforrott alkotói természete, egyénisége.
Petra 2006 óta tagja a Pápai Alkotó Körnek, portréi jobbára itt készültek. A művésztanár elmondta, sokféle technikát kipróbált már, de talán a pasztell és az akvarell áll legközelebb a szívéhez. Ezeket a technikákat jeleníti meg tapolcafői kiállítása is, kiegészülve a Torockón készült, falurészleteket ábrázoló tusképekkel. 37 alkotás kapott helyet a templom falain, ilyen nagy lélegzetvételű tárlaton még nem vett részt Pesei Petra – derült ki a programon. A fiatal alkotó büszke a tegnap nyílt kiállításra. Elmondta, hasonló elégedettséget érez, mint amikor egy tanév lezárásaként kifüggeszti tanulói alkotásait. Pesei Petra megjegyezte, néha nehezen jön számára az ihlet, de ha megragadja egy látvány, azonnal levázlatolja, vagy lefényképezi, és egy ihletett pillanatban elkészíti az alkotást. A fiatal művész nagy terve a jövőben, hogy nagyobb méretű, komolyabb, mélyebb tartalmú képeket készítsen – tudtuk meg Pesei Petrától.

Parola Csaba orgonajátékával, Varga Ernő pedig szaxofonon és klarinéton kísérte a kiállítást. A hangverseny a barokk daraboktól a könnyűzenei csemegékig változatos repertoárral segítette az alkotások befogadását.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!