Ejtőernyős gyakorlat zajlott a Bázisrepülőtéren


2014-06-19 20:42:32  | cikk: mo  | 


Ejtőernyős gyakorlat zajlott a Bázisrepülőtéren főképe
Géppuskaropogás és egy C-130-as katonai szállítórepülőgép hangja törte meg a mai nap délutánjának hétköznapi moraját, amikor közös ejtőernyős gyakorlatot hajtottak végre a Magyar Honvédség 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj ejtőernyős lövész és az Amerikai Egyesült Államok hadseregének 173-as Légimozgékonyságú dandár 2. zászlóaljának katonái az MH Pápa Bázisrepülőtéren. A szimuláció szerint az ejtőernyős ugrást követően a katonák megkezdték a repülőtéren kialakított géppuskafészek felszámolását. Az ellenerőt a Magyar Honvédség Szolnokra települt Könnyű Vegyes Zászlóaljának katonái biztosították. 35 magyar és 70 amerikai katona hajtotta végre az ejtőernyős ugrást két csoportban. Virágos-Kis Sándor százados, a 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj kiképzési részlegvezető-helyettese érdeklődésünkre elmondta, a csapatok nélkül végrehajtott harcászati gyakorlat célja egy ellenséges területen fekvő repülőtér elfoglalása, majd a saját csapatok beérkezéséig annak megtartása. A százados hozzátette, a gyakorlat tervezését márciusban kezdték meg, a felkészítés és a harcászati begyakorlás a napokban és ma zajlott.

Az ejtőernyős gyakorlat a magyar-amerikai katonai együttműködés jó példája. Az amerikai hadsereg és a Magyar Honvédség között rendszeresek a katonai gyakorlatok. A kiképzési rendezvények fontos szakmai alkalmakat biztosítanak a kölcsönös tapasztalatcserére. A két hadsereg legutóbb 2003-ban Kecskeméten tartott a jelenlegihez hasonló ejtőernyős gyakorlatot.

A gyakorlat során, az első ejtőernyős ugrás közben az egyik magyar katona földet érésnél megsérült. A sérült ellátását az előírásoknak megfelelően azonnal megkezdték. A helyszínre érkező mentőhelikopter a katonát a győri kórházba szállította. Állapota stabil.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!