70 év után újra itthon – szombatra teljessé válik az Ősök Csarnoka


2014-06-18 22:40:26  | cikk: HuHa  | 


70 év után újra itthon – szombatra teljessé válik az Ősök Csarnoka főképe
Szombaton, a Múzeumok Éjszakáján tekinthetik meg először az érdeklődők az Esterházy-kastélyban az Ősök Csarnokát, immár mind a 26 festménnyel.
Az Esterházy ősöket ábrázoló festmények a napokban kerültek haza, a szakemberek ma kezdték meg a rámába helyezésüket és felfüggesztésüket a Nádor terem előtti folyosón. Nagy L. István, a gróf Esterházy Károly Múzeum igazgatója úgy fogalmazott, óriási eredmény, hogy a képeket sikerült megszerezni a Magyar Nemzeti Múzeumtól eredetiben vagy nemes másolatban, hiszen ezeknek az alkotásoknak itt a helyük.
-Mérföldkőhöz érkezett a kastély felújításának szakmai része, hiszen a legnagyobb szakmai szenzációnak számító Ősök Csarnokába visszakerültek a festmények. A projekt nulladik ütemében, három évvel ezelőtt már kapott vissza képeket a város, most pedig az úgynevezett első ütem végén, az Ősök Csarnokának mind a huszonhat képét be tudjuk mutatni – mondta el a múzeum igazgatója. Az elmúlt napokban tizenöt restaurált festményt szállítottak haza, hogy azokat régi helyükön elhelyezve, az első tárlatot bemutathassák a nagyközönségnek. Nagy L. István hozzátette, az Ősök Galériája nemcsak a Nádor terem előtti folyosót, hanem az oldalszárnyak folyosóit is jelentik, az innen származó festmények is visszakerülnek a kastélyba, mihelyt ezeknek a tereknek a felújítása is befejeződik.
A most hazatért Esterházy ősök közül a múzeum igazgatója gróf Esterházy Miklóst, a családi vagyon megalapozóját és két feleségét, gróf Esterházy Ferencet és Tököly Katát, valamint a 18. században élt katonát Esterházy Józsefet, és a győri vicekapitányt, Esterházy Jánost emelte ki.
A felújítás alatt álló Esterházy-kastély jelenleg csak előre bejelentkezett csoportokat fogad, a szombati múzeumok éjszakájára azonban megnyitja kapuit a látogatók előtt. A vendégek részt vehetnek a tárlatvezetéseken, lesz barokk ruhás fotózás és már a jövőt is előrevetítik a szombati programmal – tudtuk meg Boros Katalintól, a kastélyt üzemeltető Pápai Platán Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől.
-A felújított kastélyban lesz egy kézműves műhelyünk, ahol a pápai mézeskalácsos hagyományokat szeretnénk feleleveníteni. Most a múzeumok éjszakáján ebből adunk ízelítőt, hiszen mézeskalács díszítést szervezünk az érdeklődőknek. Az elkészített mézeskalácsokat a vendégek természetesen haza is vihetik magukkal – ajánlotta a látogatók figyelmébe a szombati programot az ügyvezető.
A legnagyobb szenzációnak az Ősök Csarnoka számít majd szombaton, hiszen a kastély Esterházy ősöket ábrázoló festményeit 70 év után ismét eredeti helyükön tekinthetik meg a vendégek.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!