Részeg szemüveg és közlekedési kirakó – a Pápai Rendőrkapitányság is részt vett a Játékfesztiválon


2014-06-17 23:10:01  | cikk: HuHa  | 


Részeg szemüveg és közlekedési kirakó – a Pápai Rendőrkapitányság is részt vett a Játékfesztiválon főképe
A Pápai Rendőrkapitányság is képviseltette magát az idei Játékfesztiválon, a Játékvárosban várták az érdeklődőket két napon át. A kapitánysági nyílt napok nagy sikeréből és remek hangulatából kiindulva a város legnagyobb rendezvényét is igyekeztek kihasználni arra, hogy közelebb hozzák a lakosságot a rendőrséghez és játékos formában adjanak baleset- és bűnmegelőzési tanácsokat. A várkerti sátorban a kisgyermekek közlekedési témájú képkirakóval játszhattak, rajzolhattak, a nagyobbacskákat KRESZ-, drog és hulladék totóval várták, az időseknek áldozatvédelmi, bűnmegelőzési és vagyonvédelmi kiadványokat adtak át, a felnőtt aktív korosztályt pedig különleges programmal várták.
-Óriási népszerűségnek örvend a drog szemüveg és a részeg szemüveg. Ez utóbbinak több változata van, az egészen enyhe ittasságot illusztrálótól kezdve az erősen ittas állapotot bemutatóig, s mindez nappali és éjszakai látási viszonyok között – mutatta be a különleges programot Császárné Elek Veronika, a kapitányság kiemelt megelőzési főelőadója. A szimulációs szemüvegek azt a világot mutatják viselőjének, amit ittasan, drogosan lát: a szemüveg típusától függően sötét, homályos, kontúr nélküli környezetet, vagy világos, de minden duplázó látványt, sőt apró ugráló pontokat a szem előtt, vagyis a szemüveget felvéve azt tapasztalják meg az érdeklődők józanul, tisztán, amit ittasan vagy drogosan élnének át. A szemüveget felpróbálók azt is megtapasztalhatták, miként változik meg mozgáskoordinációjuk, hogyan érzékelik a környezetüket, milyen „módosult tudat” állapotában lenni. Feladatuk egyszerű volt, különböző méretű játék karikákat kellett a tartójára helyezni, lehetőleg nagyságrendben. Az enyhe ittasságot mutató szemüvegben ez csak apró bizonytalanságot okozott a játékban résztvevőknek, az erősen ittas, éjszakai állapotot szimuláló szemüvegben azonban már erősen tapogatóztak, bizonytalankodtak. A programnak nagy sikere volt, és megdöbbentő hatást váltott ki az érdeklődőkből. Németh Péterné a szemüveg kipróbálása után arról mesélt, legrosszabbul a drogos és az éjszakai erősen ittas szemüvegben látott. Szédült, kettőt látott mindenből és a környezet kontúrjai elvesztek. Mint mondta, soha nem fogyaszt alkoholt és drogot, nincs tapasztalata ezek hatásáról és megdöbbentő volt számára a kép, amit a szimulációs szemüvegben látott a világból.
A játékos program segítségével a kapitányság munkatársai az alkoholos és kábítószeres hatás alatti gépjárművezetés veszélyeire hívták fel a figyelmet, de egyéb közlekedésbiztonsági és vagyonvédelmi információkat is megosztottak a Várkertbe kilátogatókkal.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!