Barokk muzsika az Esterházy-család tiszteletére


2014-06-17 20:27:14  | cikk: mo  | 


Barokk muzsika az Esterházy-család tiszteletére főképe
Meghitt koncertre gyűltek össze az érdeklődők ma este a Nagytemplomban. Az Esterházy-család tiszteletére összeállított repertoárban barokk muzsika törte meg a város ékességének csendjét. A komolyzenei koncertet a Pápa 800 éves évfordulójának tiszteletére szervezett eseménysorozat részeként tartották.

Dr. Mail Jószef apát-plébános köszöntőjében úgy fogalmazott, a város 800 éves történetében fontos szerepet játszottak a templomok és a szerzetesrendek, amelyek a lelki gondozást végezték. A lakosság lelki fejlődését eredményes munkával érték el, s így zajlik ez napjainkban is. A Nagytemplom különleges szerepet játszott, s játszik a mai napig ebben, hiszen nemcsak a város központi temploma, hanem a szellemi élet központja is volt. A Nagytemplom közössége a zene hangjaival csatlakozott a nagyszabású, jeles rendezvénysorozathoz – hangzott el a programon.

Az Esterházyak előtti tisztelgés vezérelte a műsor összeállítóját, Édes Lászlónét, amikor a barokk darabokat megszólaltató koncertet tető alá hozta. A zenetörténet gyöngyszemei című műsorban közreműködött a Szent István Vértanúról elnevezett Nagytemplom kórusa, a Bartók Béla Zeneiskola zenetanárai, Eisenbeck Ágota magánének-tanár, vezényelt Édes Lászlóné. A koncerten elhangzott, az Esterházy család a zeneművészet egyik rendkívül hatékony pártfogója volt. Esterházy Miklós például már alkalmazott zenészeket, a család egyes tagjai pedig hangszeren is játszottak. A korai magyar zenetörténet értékes darabjaként őrzik – egyebek mellett – a Harmonia caelestis címmel megjelent gyűjteményt, mely Esterházy Pál kantátáit tartalmazza. A meghitt alkalmon ebből az énekgyűjteményből is felcsendült néhány csemege, de más barokk zeneszerzők darabjai is elhangzottak, így például Georg Friedrich Händel és Arcangelo Corelli művei.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!