Közel félszáz remek étel készült a Játékfesztivál főzőversenyén


2014-06-16 23:19:17  | cikk: HuHa  | 


Közel félszáz remek étel készült a Játékfesztivál főzőversenyén főképe
Negyvenkét csapat részvételével zajlott a Játékfesztivál jótékonysági főzőversenye szombaton délelőtt a várkerti bajvívó téren. Városi intézmények, szervezetek, civil csoportok, baráti társaságok és a környék településeinek közösségei ragadtak fakanalat, hogy főzőtudományukról meggyőzzék a zsűrit, jóllakassák a rendezvényre kilátogató érdeklődőket és nem utolsó sorban egy nemes célt szolgáljanak, hiszen a főzőversenyen elkészített ételekért kapott adományt ezúttal is jótékony célra ajánlották fel a szervezők. A kondérokban a legváltozatosabb ételek készültek, a pörkölt alapú klasszikus finomságok mellett volt, aki ragus ételt készített tésztába csomagolva és volt, aki töltött paprikát főzött. A csapatok tagjai kiváló hangulatban főzőcskéztek, az idő remek volt, a forróságban jól fogyott a sör, a zsűrinek pedig igencsak feladták a leckét, hiszen finomabbnál finomabb ételek készültek.
A Várkertfürdő Gyógyangyalok nevű csapata például töltött paprikát készített, de mivel igazodni akartak a mai trendhez, sokkal fantáziadúsabb nevet adtak az ételnek, így lett belőle nyár gyümölcse töltve, paradicsom ágyon. A létesítmény munkatársai egyébként második alkalommal vettek részt a főzőversenyen, a gyógyászaton dolgozó hölgyek mellé a műszakos fiúk csatlakoztak, céljuk pedig az volt, hogy jó hangulatban töltsenek el egy napot, megvendégeljék mindazokat, akik az ő főztjükre kíváncsiak és nem utolsó sorban a munkahelyi csapatépítésre is kiválóan alkalmasnak találták a rendezvényt. A Gyógyangyalok erre az alkalomra stílusosan egy kezelőlapot is készítettek, amin a megnevezett betegség az éhség volt. Poráczky Tünde a csapat egyik tagja azt mesélte, remekül érzik magukat és örülnek, ha az általuk készített ételből kóstolnak a rendezvényre kilátogatók. Töltött paprikájuk egyébként valóban remek lett, a természetes, házias ízek nagyszerűségét a zsűri is elismerte.
A környékbeli településekről érkezett főzőcsapatok közül a gannaiak ugyancsak második alkalommal jöttek el a Játékfesztivál főzőversenyére. Lelkesen főztek, kínálgatták a biokörtéből főzött hangulatfokozót és kiváló hangulatot teremtettek.
-Káposztás babgulyást készítünk. Az alapanyagként kapott húshoz hozzáadtuk a különböző fűszereket, amikor megpirult, felengedtük vízzel, később következett a káposzta és a bab, a végén pedig tejföllel adtuk meg a színét – árulta el a receptet Nagy Ottóné, az önkormányzat hivatalsegédje. A kis faluból csaknem tízen jöttek el, hogy közreműködjenek az ételkészítésben és megmutassák magukat és falujukat az érdeklődőknek. A csapat tagjai úgy fogalmaztak, nagyon jól érzik magukat, mindenkinek megvan a saját feladata és az alpolgármester „irányítása” mellett készítik a különlegesen finom ételt. A gannaiak vidám szakácsai össze-össze jártak a szomszéd sátorban főzőkkel – éppúgy, mint a hétköznapokon -, hiszen  mellettük a szomszéd falu, Döbrönte mutatta be konyhamesterségét.
A negyvenkét csapat bizony feladta a leckét a háromtagú zsűrinek, az ételeknek ugyanis csak a fele volt pörkölt alapú, a többiek egészen más típusú ételeket készítettek az önkormányzat által biztosított húsból, így összehasonlításról szó sem lehetett. Fábián Istvánné, a zsűri elnöke elmondta, bírálatuk alapja az ízharmónia, az ételek állaga és színe volt, de nézték a terítést és a csapatok egységes megjelenését is.
-Remek ételek készültek, a versenyen indulók nagyon kreatívak voltak és nagyon nehéz volt a választás. A pörkölt alapú ételek mellett, tésztában tálalt ragus ételeket, gulyásokat és egyéb finomságokat főztek a csapatok, a hangulat pedig mindenütt nagyszerű volt – mondta. Az eredményhirdetésen a harmadik helyezést a Pápa környéki Önkormányzatok Feladatellátó Társulása érte el kistérségi sertésjava burgonyapitában nevű ételével, második helyen egy tárkonyos székelygulyás végzett, melyet a Koko-Gym csapata készített, a verseny győztese pedig ezúttal is Pápa Város Önkormányzata Egyesített Szociális Intézményének Mind-Meg-ESZI névre hallgató társasága lett. A főként hölgyekből álló közösség a foci VB-re hangolódva kenyérlepénybe csomagolt csülkös ragut készített és káposztasalátát tálalt hozzá. World Cup Wrop névre keresztelt ételt a világbajnoksághoz illő díszletek között mutatták be, a csapat tagjai Vb-s pólót viseltek, nyakukban síp lógott, sőt a káposztát is sípszóra reszelték nagy nevetések között. A tavalyi első helyezést idén is megőrző csapat kapitánya, Kovács Zoltánné arról mesélt, kollégáival összeültek, ötleteltek és közösen találták ki, hogy idén mivel kápráztassák el a zsűrit és a rendezvényt felkeresőket.
A kondérok egyébként gyorsan kiürültek, a látogatók válogatott finomságokkal lakhattak jól, az ételekért adott adományok pedig 242 ezer forintot tettek ki. Ezt a pénzt az idei évben a Szemem Fénye Alapítvány kapja majd meg.
A főzőverseny végén Unger Tamás alpolgármester – aki maga is ott serénykedett az egyik bogrács körül és kiváló pörköltet készített csapatával – mondott köszönetet a jótékonysági célt szolgáló rendezvényen résztvevőknek és mindazoknak, akik adományukkal hozzájárultak a súlyosan beteg gyermekeket támogató alapítvány működéséhez.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!