Mindenki azt hitte, receptünk van a sikerre - Bikini koncert a Fő téren


2014-06-16 09:47:44  | cikk: mo  | 


Mindenki azt hitte, receptünk van a sikerre - Bikini koncert a Fő téren főképe
A zárókoncert előtti percekben különleges ajándékban részesült Pápa városa. Schwetzingen vezetése testvérvárosának 800 éves évfordulója tiszteletére egy Hoffenheim-mezzel kedveskedett, melyet a németországi NB1-es futballcsapat sportolói egytől-egyig alá is írtak. Az értékes ajándékon egy réztábla gratulál Pápa város 800 évéhez. Áldozó Tamás köszönetét fejezte ki az ajándékért, majd felhívta a figyelmet egy, a Fő tér felett átrepülő Gripen vadászrepülőgépre, amely szép példája volt a Pápán települt katonai szervezetek, a SAC-programban résztvevő nemzetek és a város együttműködésének.
A vadászrepülőgép üdvözlőköreit követően hamar megtelt a Fő tér, a rajongók a Bikininek tapsolhattak a Játékfesztivál zárónapján. Hatalmas ováció fogadta a több, mint 30 éves zenekart, melyben 8 éve a pápaiak büszkesége, a városból indult gitárvirtuóz, Lukács Peta is játszik. A közel másfél órás koncerten a nagy múltú rockbanda régi és újabb slágerei is elhangzottak, a változatos repertoárt pedig tapsvihar, elismerő kiáltások és éljenzés fogadta.

D. Nagy Lajost, a zenekar frontemberét a koncert előtt kérdeztük a Bikini jelenéről és jövőjéről.

- A Játékfesztivál zárókoncertjén a Bikini lép a pápai közönség elé. Ez a rendezvény három napon át a szórakozásról és a játékról szól. Önnek volt kedvenc játéka gyermekkorában?
- Egész kicsi gyerek voltam, amikor valahol láttam egy csapkodós szárnyú madarat, amit tolt maga előtt egy kisgyerek. Nagyon szerettem volna olyat, de nem kaptam. És azonnal követeltem, hogy írassanak be az óvodába, mert hallottam, hogy ott van ilyen játék. Valóban volt, de ott is sorban kellett állni érte és csak öt percig lehetett játszani vele. Úgyhogy azt a csapkodós szárnyú madarat soha nem fogom elfelejteni.

- A Bikini már több mint három évtizede zenél a pályán. Teltházas koncertek, újabb és újabb albumok. Bár volt egy rövid ideig tartó szünet a zenekar életében, mégis évtizedek óta töretlen a népszerűség.
- Nagyon gyorsan elment ez a harminc év. Mindenki azt hitte, hogy valami receptünk volt, hogy megterveztük a sikert. Nem. Egyszerűen csak összetalálkoztunk és volt egy csomó közös elképzelésünk. És a mai napig rengeteg ötletünk, el nem mondott gondolatunk van, amit mindenképpen ki kell még adnunk magunkból. Úgy látom ebben van a zenekarunk jövője, jó hogy még ma is ugyanolyan alkotó szellemben dolgozunk, új dalokkal, új albumokkal.

- Zenekaruk sokszor élt társadalomkritikával, dalszövegeikben soha nem rejtették véka alá véleményüket. Az együttes rövid ideig tartó szünetelése után is azért álltak össze újra, mert érezték, ki kell mondaniuk dolgokat. Ma miről szólnak a Bikini-dalok?
- A dalainkban mindig ott van a kisember. A kisember, aki mindig szemben áll a hatalommal, mert a hatalom mindig öncélú és folyton újratermeli önmagát. A kisember, aki sokszor szemben áll a világgal is, mert úgy érezzük, hogy a világ nem jó felé forog. És minden dalban benne van az, hogy mi ennek a kisembernek az oldalán állunk.

- Egy ilyen nagy múltú zenekart joggal faggathatunk a szakma jelenéről. Ön milyennek látja a hazai könnyűzenei életet?
- Szerintem semmi baj nincs vele. Ez egy olyan szakma, ami mindig kitermeli az utánpótlást, tehát nem kell félni attól, hogy nem lesz utánpótlás. Egészen biztosan lesz. Nem biztos, hogy a tehetségkutató versenyekből fognak kikerülni, elképzelhető, hogy a következő évek nagy sikerű zenekara itt próbál valamelyik garázsban. A rock and roll mindig olyan volt, hogy nem lehetett szabályozni, nem lehetett előírni a receptjeit. Nem voltak bejáratott utak, mindenkinek a saját útját kellett és kell kitaposni.

Lukács Petára 1996-ban, egy tehetségkutató műsorban figyelhetett fel a közönség. A fiatal tehetség 18 évesen megnyerte a hangszeres szólista kategóriát. Pályája építőköveit szépen lassan rakta le, nem volt rest iskolapadba ülni, a Kőbányai Zenei Stúdióban Babos Gyulától és idősebb Tornóczky Ferenctől tanult. Az ígéretes gitárost a legkülönfélébb produkciókhoz hívták el. Többek között játszott Makovics Dénes zenekarában, 2002-ben Borlai Gergővel létrehozta a European Mantra együttest, dolgozott Presser Gáborral és Szentpéteri Csillával. A Carmenben együtt zenélt Al Di Meolával. 2006 őszétől a Bikini gitárosa, játéka új színt hozott a zenekarba.

- A pápaiak büszkeséggel gondolnak rád. Most előttük lépsz színpadra, milyen érzés itthon játszani?
- Nagyon jó érzés lesz, különösen, hogy 18 évvel ezelőtt játszottam utoljára itt Pápán. Azóta várom, hogy mikor sikerül valamelyik zenekarral ide eljutni. Hát eddig kellett várni.

- Milyen koncert volt az a 18 évvel ezelőtti?
- Ha jól emlékszem az akkori Warning együttesnek volt a zárókoncertje, még a szabadtéri színpadon. Nagyon jó koncert volt, szép emlék.

- 2006 óta vagy tagja a Bikini csapatának. Hogy érzed, megtaláltad a helyed a zenekarban?
- Abszolút mértékben. Eleinte voltak aggályaim, nem is annyira a korkülönbség miatt, hanem azért, mert a Bikiniben mindig jó gitárosok voltak. És ez szakmai értelemben volt nagy kihívás. De szerencsére működik a dolog, emberileg is egymásra találtunk, megtaláltuk a közös hangot, tényleg zökkenőmentesen megy a munka.

- És valóban...mi a helyzet a korkülönbséggel?
- Hát igen, nem sokkal vagyok idősebb, mint a zenekar maga, úgyhogy ez így elég érdekes helyzet. Még emlékszem az első gyerekkori pálkövei táborozásokra, amikor a tábortűznél a Közeli helyeken című dalt játszottam egy szál akusztikus gitárral a lányoknak. És ha akkor valaki azt mondja nekem, hogy én egyszer valóban, a zenekar tagjaként, nagyszínpadon, sokezer ember előtt játszom majd ezt a dalt... hát valószínűleg azt kívántam volna neki, hogy a próféta szóljon belőle. De tényleg összejött.

- Nem sokkal több mint egy hete Fonogram-díjat vehettél át a War&Peace című szólóalbumodért. Ez a rangos díj kötelez, merre tovább?
- Tavaly ősszel adtam ki egy saját szólólemezt, amely egyfajta életmű, egy 10-15 éves időszak dalait szedtem össze egy albumra. Rettenetesen örültem a díjnak, hiszen a magyar zenei élet egyik legrangosabb elismeréséről van szó. Nagyon nagy megtiszteltetésnek érzem. És valóban vannak terveim, volt lemezbemutató koncert, jövő nyárra pedig már koncerteket szeretnék szervezni.

- Itt gyerekeskedtél Pápán, így feltétlenül meg kell kérdeznem: neked volt kedvenc játékod?
- Húha, volt egy csomó. Volt egy időszak, amikor a fociért nagyon odavoltam, aztán ez gyorsan elmúlt. Talán a BMX volt a szívem csücske. Csak aztán sikerült egy-két sérülést szereznem, és akkor már gitároztam, így el kellett döntenem, hogy vagy összetöröm magam, vagy színpadon állok.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!