Pár perc figyelem.. - Szűrővizsgálatokkal az egészséges életért


2014-06-15 10:40:32  | cikk: mo  | 


Pár perc figyelem.. - Szűrővizsgálatokkal az egészséges életért főképe
A farkasgyepűi Egészségfejlesztési Iroda (EFI) minden lehetőséget megragad a kistérségben, hogy életmódprogramjait népszerűsítse, s ezáltal ösztönözze a lakosságot az egészséges életmódra. Pápán is több alkalommal találkozhattak az iroda dolgozóival az érdeklődők, legutóbb a Várkertfürdőben tartottak térségi szűrőnapot, tegnap pedig a Játékfesztiválon várták a Várkertbe látogatókat.
Az Egészségfejlesztési Iroda standján kérdőíves felmérés alapján végeztek kockázatszűréseket, de volt vérnyomás –, testzsír – , vércukor-mérés, szájüregi daganatszűrés és mozgásszervi, valamint kardiológiai, szív- és érrendszeri megbetegedésekkel kapcsolatos tanácsadással is szolgáltak a szakemberek.

Az iroda ezenkívül ingyenes életmódprogramokat indított, a pápai kórházban heti rendszerességgel működik táplálkozási és étrendi tanácsadás. Lautner Judit egészségfejlesztési tanácsadó szerint fontos az iroda ingyenes szűréseinek és szolgáltatásainak népszerűsítése, hiszen a tapasztalatok szerint a lakosság ritkán veszi komolyan a szűrővizsgálatok fontosságát, sőt nem is él az ingyenes lehetőségekkel. Az EFI által végzett kockázatszűréseknek és állapotfelméréseknek azonban hatalmas jelentősége van, hiszen a szűrések során fény derülhet olyan kockázati tényezőkre, amelyek megváltoztatásával, kisebb-nagyobb mértékű életmódváltással komoly betegségek előzhetők meg. Az EFI szakemberei bevonják a helyi lakosokat a különböző életmódváltó programokba, segítséget nyújtanak akár a dohányzásról és az alkoholról való leszokáshoz, megelőző-felvilágosító programokat szerveznek a kistérségben.

A "Pár perc figyelem az egészséges jövőért!" címet viselő projekt európai uniós támogatással valósult meg, melynek célja a pápai, ajkai kistérségben lakó emberek egészségesebbé válásához, életminőségének javításához, az egészségtudatosság növeléséhez történő konkrét szakmai segítség nyújtása települési szinten. A projektre a farkasgyepűi önkormányzat és a farkasgyepűi tüdőgyógyintézet 125 millió forint támogatást nyert el.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!