A világ kicsiben – jubileumi makett kiállítás és verseny


2014-06-14 16:50:44  | cikk: HuHa  | 


A világ kicsiben – jubileumi makett kiállítás és verseny főképe
Repülők és harci járművek, épületek és figurák, hajók és autók, papírból készült alkotások és műanyag apróságok – a makettek színes kavalkádját vonultatja fel idén is a Pápai Játékfesztivál hagyományos kísérő rendezvénye, a Pápai Sámán Makett Klub kiállítása. A civil csoport immár ötödik alkalommal szervezte meg a Dunántúl makettezőit és az apró tárgyak iránt érdeklődőket megmozgató programot. A Petőfi-gimnázium aulájában berendezett tárlat ezúttal is számos érdekességet vonultat fel, a kiállítás mellett 28 kategóriában versenyt rendeznek, és minden gyermek versenyzőt megajándékoznak. A rendezvényre idén is több tucat makett klub és civil makettező hozta el féltett kincseit, hogy megmutassa és megmérettesse saját készítésű alkotásait. Kis István, a szervező pápai klub elnöke érdeklődésünkre elmondta, Kőszegről, Körmendről, Mosonmagyaróvárról, Zalaegerszegről és Martonvásárról is érkeztek makettezők.
-Az idén kiemelt témánk a napóleoni háborúk és az űrkutatás, bővítettük a gyermekek kategóriáit és külön figyelmet fordítunk a tavaly nagy sikert aratott papír makettekre.
Mint mondta, a bemutatott makettek száma hasonló az előző éviekéhez, minőségben azonban sokkal magasabb színvonalat képviselnek, mint korábban. A legjellemzőbbnek számító harci repülők és szárazföldi járművek mellett egyre több a papír makett is, annak ellenére, hogy ezek nagyon sérülékenyek és idén sok hajót is láthatnak az érdeklődők. Ez utóbbi kategóriát képviselik Nagy Imre munkái is. Imre bácsi több mint negyven éve kezdett hajó maketteket építeni, ám alkotásait most először tárta közszemlére. Úgy mesélte, fiatalkorában beleszerelmesedett a vízi járművekbe és elkezdte kicsiben megépíteni őket. Első munkája egy viking hajó volt, aztán még vagy húszat készített. Jellemzően régi, széllel hajtott hajókat épít meg méretarányos, az eredetivel mindenben megegyező módon, így gyűjteményében van időszámításunk előtti időkből való egyiptomi evezős hajó, római korból származó evezős hadihajó, angol teaszállító hajó a 19. századból, a krími háborúban szolgált orosz hadihajó és német tisztkiképző hajó is.
-Legszívesebben fából készítettem el a hajó maketteket. Ha láttam egy pontos leírással rendelkező szép hajót, hát megcsináltam kicsiben és minden részét magam faragtam, reszeltem, alakítottam. Van olyan hajóm, amit több mint két évig készítettem, amikor ráértem, dolgoztam rajta.
Kedvence az 1850-es években futott, angol gyártású teaklipper, amelynek eredetije Indonéziából Angliába szállította a teát. Két ilyen hajó uralta a tengereket annak idején és folyton versenyben voltak egymással, hiszen amelyik előbb ért Angliába, az jobb áron tudta értékesíteni portékáját. A sok vitorlás, gyönyörű hajót úgy készítette el, hogy vitorlái behúzhatók, éppúgy, mint eredeti társainak – tudtuk meg. Nagy Imre két hajóját a versenybe is benevezte, a Bataviát és a Revenge-t.
Az Uraiújfaluból érkezett Szabó Ákos nagy mestere a makett építésnek, olyannyira, hogy 2009-ben a legrangosabb angliai makett kiállításon egyik repülős diorámájával elnyerte a kiállítás legjobbja címet. 
-Öt-hat éves lehettem, amikor katona nagybátyám megismertetett ennek a gyönyörű hobbinak az alapjaival és azóta hódolok ennek a szenvedélynek. A legfontosabb számomra az, hogy úgy készítsem el a makettjeimet, hogyha azt egy laikus is megnézi, tudja, az tökéletesen megfelel a valóságnak – mesélte magáról. A Pápai Sámán Makett Klub rendezvényére is repülő maketteket és harci járműveket hozott. Jelenlegi kedvence egy fantázia dioráma, melyen egy modern kori, grafitivel telefestett épületrom előtt egy repülőgép törzsből és más harci járművek alkatrészeiből készített gépkocsi áll.
A Makett kiállítás még holnap is látogatható, 13 órára Farkas Bertalant várják vendégnek a szervezők, a verseny eredményhirdetését pedig 14 órától tartják.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!