Közösen az asztma ellen - Nemzetközi szakmai konferencia a kórházban


2014-06-14 11:33:12  | cikk: mo  | 


Közösen az asztma ellen - Nemzetközi szakmai konferencia a kórházban főképe
Az asztma a légutak egyik gyakori krónikus gyulladásos betegsége, tünetei közé tartozik a zihálás, a köhögés, a mellkasi szorító érzés és a légszomj. A tünetek már kisgyermekkorban jelentkezhetnek, leggyakrabban 3 éves kor után, de bármely életkorban kialakulhat a betegség. A légúti betegségek, főként az asztma kezelésében történő előrelépést hivatott segíteni a Pápai Gróf Esterházy Kórház, a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház, a Projekt Hope Lengyelország és a Krakkói Lengyel-Amerikai Gyermekkórház által közösen szervezett II. Nemzetközi Projekt Hope konferencia, mely a „Krónikus légúti betegségek a csecsemő- és gyerekkorban” címet viselte. A tanácskozásra a Pápán és környéken, valamint Veszprémben és környékén dolgozó gyermekorvosokat, gyermek-háziorvosokat, ápolókat, háziorvosokat és védőnőket hívták meg. A nemzetközi konferenciának második alkalommal adott otthont a Pápai Gróf Esterházy Kórház és Rendelőintézeti Szakrendelő.

A tanácskozáson dr. Bilinszky Zsuzsanna, a pápai kórház gyermekosztályának főorvosa köszöntötte a megjelenteket. A főorvos azt hangsúlyozta, sokakat már visszatérő előadóként üdvözölhetnek Pápán. Mind a külföldi, mind a hazai előadók szakmai felkészültsége garancia arra, hogy az elhangzottakat a résztvevők beépíthessék mindennapi gyógyító-megelőző tevékenységükbe. A tanácskozás célja, hogy a megjelent szakemberek lépésről-lépésre áttekintsék az asztma hosszú távú kezelését, ismerjék meg az asztma-akcióterv használatának előnyeit, tekintsék át a terápiás útmutatókat az asztma, a visszatérő fertőzések, valamint a szerzett tüdőgyulladás kezelésében, de szó esik a légúti betegségek megelőzésére szolgáló oltásokról és az asztma kezelésben fontos szerepet játszó partnerség kialakításáról a pácienssel, a szülőkkel és az egészségügyi dolgozókkal.

A konferencián Dorota Kuchna, a Projekt Hope Lengyelország igazgatója bemutatta szervezetüket, felvázolta az alapítvány tevékenységi körét, beszélt a Krakkói Egyetemi Gyermekkórházzal való együttműködésről, majd a Boeing vállalattal kialakított partnerkapcsolatot méltatta. A cég 1990-es évek közepe óta áll kapcsolatban a Projekt Hope-pal a szükséget szenvedők egészségügyi ellátásának érdekében. A vállalat kezdeményezésére érkezett Pápára a konferencia is, így a Boeing közbenjárásával derítették fel, hogy a közös munkával, együttműködéssel miként tudnák fejleszteni a helyi szakmai munkát és az egészségügyet.

Dr. Szabó Éva, a Csolnoky Ferenc Kórház gyermekgyógyász osztályvezető főorvosa elmondta, rendkívül szerencsés ez a kistérség, hogy egy ilyen támogatóra lelt, mint a Boeing cég és partnere, a Projekt Hope Alapítvány. A szakmai tanácskozás lehetővé teszi, hogy a résztvevők olyan hasznos információkkal gazdagodjanak, amelyekkel nagy mértékben hozzásegíthetik a légúti megbetegedésben szenvedő gyermekeket egy jobb életminőséghez, s felnövekedvén egy teljesebb élethez.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!