Kiállítások a Játékfesztiválon: Vasútmodellek, terepasztalok


2014-06-13 18:58:49  | cikk: mo  | 


Kiállítások a Játékfesztiválon: Vasútmodellek, terepasztalok főképe
A Játékfesztiválok történetében talán nem is volt olyan év, amikor a rendezvény kísérőprogramjai között ne szerepeltek volna kiállítások. Évek óta hagyományos része a Játékfesztiválnak a vasútmodell kiállítás, melyet főként a gyerekek fogadnak tágra nyílt szemekkel. Az idei évben bemutatott vasúti rendszereket egészen vasárnapig tekinthetik meg az érdeklődők a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központban.

Nagy Bernát a Széchenyi Vasútmodellező Klub tagja érdeklődésünkre elmondta, a klubot egy lelkes vasútmodellezőkből álló baráti társaság alapította 2007-ben. Azt tűzték ki célul, hogy a lehető legmagasabb színvonalon népszerűsítsék a vasútmodellezést az érdeklődők körében. Kétféle tevékenységi körük van: egyrészt egy Magyarországon teljesen új irányvonalat létrehozva városi vasútmodellezésébe vágtak. Így kezdődött meg egy modulrendszerű klubterepasztal építése, melynek fő motívuma: a villamos. Jelenleg Magyarországon ez a klub büszkélkedhet a leghosszabb ilyen jellegű terepasztallal és a legváltozatosabb villamos járműállománnyal.
A közösség másik fő tevékenysége a keskeny nyomközű vasút modellezése. Elsősorban a magyar gazdasági vasutak témájában vannak igazán szép alkotásaik. Nagy Bernát hozzátette, a vonal folyamatosan bővül, a rendszert újabb és újabb motívumokkal teszik egyre érdekesebbé és szórakoztatóbbá. A klub képviselője megjegyezte, a villamos-rendszer jelenlegi teljes hossza 25 m, melyet jórészt 100 cm × 50 cm-es „modulok”, illetve részegységek alkotnak. Ezen modulok tetszőlegesen rendezhetőek és forgathatóak, így az „asztal” képes a különböző formájú és méretű kiállítási létesítményekhez igazodni, s éppen ezért nincsen két egyforma kiállítás sem.

Nagy Bernát elárulta azt is, őt már gyermekkorában megcsapta a mozdony füstje, hiszen miután megpillantotta első kisvasútját a karácsonyfa alatt, azóta töretlen a lelkesedés a vasútmodellek és a modellezés iránt. A fiatalember szerint a modellezés szépsége az alkotásban rejlik: létrehozni valami igazán szépet, eredetit, ami aztán működik, és önálló életre kel.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!