Óvodapedagógiai szakmai konferencia nyitotta az idei Játékfesztivál programját


2014-06-13 17:14:32  | cikk: Babos Petra  | 


Óvodapedagógiai szakmai konferencia nyitotta az idei Játékfesztivál programját főképe
Hosszú évek óta hagyomány már, hogy a Játékfesztivál nyitóprogramja az óvodapedagógusok szakmai konferenciája, amit a Pápai Városi Óvodák, valamint Pápa Város és Vonzáskörzete Óvodapedagógusainak Egyesülete szervezésében a Pedagógus Művelődési Házban tartanak.
A program elején a Csókai Óvoda Csigabiga csoportja tavaszköszöntő vidám műsorát tekinthették meg a szép számban megjelent óvónők, majd Csákvári Judit szólt az egybegyűltekhez. A Városi Óvodák vezetője érdeklődésünkre elmondta, a mai alkalom egyik célja, hogy az óvodák nevelőtestületei összejöjjenek, valamint előadásokat hallgassnak meg szakemberektől. A Városi Óvodák ebben az évben is mozgalmas és nehéz évet zárt, hiszen sok feladat várt a dolgozókra, az egyik ilyen a portfólió volt.

Évek óta aktuális kérdés az óvoda és az iskola közötti kapcsolat, melyről Némethné Józsa Ágnes szakértő tartott előadást. Mint mondta, az óvoda-iskola-család jó kapcsolatát nem könnyű megalkotni. A szülők azt szeretnék, ha az intézmény olyan lenne, mint amilyenbe ők jártak 25-30 évvel ezelőtt. Legtöbbjük az iskolai elvárásokat ismerve, a kognitív készségek fejlesztését tartja a legfontosabbnak, a kötelező foglakozásokat tartó óvodákat preferálják. Szeretnék, ha minél több különfoglalkozást lenne az óvodákban. Emellett természetesen a fenntartónak is vannak elvárásai, mint például a problémamentes, költséghatékony működés, a városi ünnepségeken való részvétel. Az óvoda elsődleges feladata a gyermek életkorának megfelelően nevelése, valamint a különböző képességek és készségek kialakítása az iskolakezdés előtt.

Az óvoda játék nélkül nem létezhet, ez a legfontosabb tevékenysége az intézménynek. Ezzel kapcsolatban is érdekfeszítő előadást hallhattak a megjelentek szintén Némethné Józsa Ágnestől, a Játék fejlesztő szerepe címmel. A gyerekek saját maguktól olyan játékokat játszanak, amelyek alkalmassá teszik őket az iskolakezdésre.

A rendezvényen bemutatták Mikolai Bertics Mihály verses kötetét, az Egyedül ketten című gyűjteményt is, melyből részleteket olvastak fel az óvónők.

A konferencia utolsó előadója a Városi Óvodák Fáy András Lakótelepi Tagóvodájának nyertes TÁMOP pályázatáról tájékoztatta a jelenlevőket. Morvai Marianna, a tagóvoda intézményvezetője a „Migráns hátterű tanulók nevelésének és oktatásának segítése” című projektről tartott előadást.

A konferencia zárásaként a Szent István Római Katolikus Általános Iskola aulájában nyílt kiállítás az óvodások egész éves munkáiból. A tárlatot Schmidt Orsolya művelődésszervező nyitotta meg a nagyközönség előtt. A több ezer kisgyermek alkotása a Játékfesztivál ideje alatt tekinthető meg. A kedves rajzokon ünnepek, évszakok, állatok, mesejelenetek vagy éppen családtagok, kirándulások élményei jelennek meg az apróságok szemszögéből. A megnyitón a Huszár lakótelepi Óvoda zeneovisai léptek fel.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!