Élmezőnyben a gyermekszínjátszók


2014-06-12 17:50:54  | cikk: mo  | 


Élmezőnyben a gyermekszínjátszók  főképe
A Magyar Drámapedagógiai Társaság (MDPT) a megyei szervező intézményekkel együttműködve múlt hétvégén szervezte meg a XXIII. Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Fesztivált Szegeden. A rangos találkozón – kiemelkedő megyei és regionális szereplése nyomán – részt vett a Weöres Sándor Általános Iskola NemArt és PicitNemArt diákszínjátszó csapata, melyek mindegyike kiválóan szerepelt az országos fesztiválon. A megyei és a regionális találkozók zárórendezvénye volt a szegedi fesztivál, amelyre a zsűri azokat az előadásokat delegálta, amelyeket ebben az évben példaértékűnek talált. Ezek között szerepelt Tegyi Tibor és Horváthné Árvai Mária gyermekcsapata.

A bemutatókat minden esetben szakmai beszélgetés követte, amelyeken a Magyar Drámapeda­gógiai Társaság által delegált szakemberek és a csoportvezető-rendezők közös, elemző beszélgetés formájában értékelték a látottakat, ezzel is segítve a csoportok további munkáját.
Horváthné Árvai Mária, az elsősökből álló PicitNemArt csoport vezetője elmondta, A kakas és a pipe című darabbal léptek színpadra. A bíráló bizottság szerint a gyerekek – korukhoz képest meglepően – jól és pontosan használják a dráma eszközeit, a darab pedig kiválóan képes fenntartani a néző érdeklődését, és a csapat életkori sajátosságainak megfelelően épült fel. A kakas és a pipe történetét Horváthné Árvai Mária dolgozta fel és a darabot is ő rendezte.
- Sokan vagyunk a csapatban és mindenképpen olyan mesét kellett választanom, amiben mindenki szóhoz jut. A kakas és a pipe ilyen, hiszen egy baromfiudvarban rengeteg szereplő lehet – számolt be hétvégi élményeikről a drámapedagógus.

A Tegyi Tibor vezette felsős csapat szintén kiválóan szerepelt a kritikusok előtt. A drámatanár Lázár Ervin Vérengző Alfréd című meséjét dolgozta át és vitte színre. Tegyi Tibor már évekkel ezelőtt fontolgatta a mese feldolgozását, megítélése szerint a mai világban igencsak aktualitással bír a történet. A gyermekszínjátszó találkozón pedig valóban helye volt, ezt bizonyítja az értékelés is, amelyet a NemArt csapata kapott a fesztiválon. A kritikusok szerint nagyon erős, színházi elemekkel tarkított előadást láthattak a megjelentek. Színházi értéket képviselő, erős képeket hoztak létre a fiatalok. Ezenkívül a szakértők elismeréssel szóltak a darab dramaturgiájáról is – tudtuk meg Tegyi Tibortól.

Az országban egyébként közel 250 színjátszó csoport működik. A XXIII. Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Fesztiválon az ország 17 legjobbja mutathatta be előadását.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!