Bemutatták A 800 éves Pápa vízimalmainak 8 évszázada című könyvet


2014-06-11 23:24:08  | cikk: Babos Petra  | 


Bemutatták A 800 éves Pápa vízimalmainak 8 évszázada című könyvet főképe
Molnár Lajos neve a pápaiak körében ismerősen cseng, hiszen rengeteg festménykiállítása és három könyvbemutatója is volt már a nagyérdemű előtt.
Molnár Lajos „Az áramszolgáltatás Pápán” című könyv szerkesztője és társszerzője, a „Pápai képek” és az „Ők tizenegyen a magyar irodalomból” című könyvek szerzője. A ma bemutatott könyvvel emléket állított a Pápa közigazgatási területén évszázadokon át működő, a várossal közel egyidős iparágnak, a malomiparnak. A kötetből kiderült, hogy 1187 után a zirci apátság malmot kapott királyától a Tapolcán. 1251-ben IV. Béla király oklevéllel erősítette meg a bakonybéli apátság szentistváni privilégiumát, benne a Tapolcán levő malmaival. A város utóbbi nyolc évszázados történetét követve, a tapolcafői forrástól a város északi határáig ötvenhét vízimalom létezését sikerült feltárni hiteles dokumentumok alapján. Az ismertté vált vízimalmok történetéről, azok működéséről, a molnár mesterségről, a molnárok életéről és a pápai molnár céhről szól a könyv. A malmok lokalizálása során megismerkedhet az olvasó a város középkori településszerkezetével, valamint az ismert malmok tulajdonosainak nevével.

A kötetet Bakody Lászlóné, a Jókai Kör alelnöke mutatta be a közönségnek.
A városlakók által többé-kevésbé ismert, s a 20. században még működő pápai vízimalmok történetéről a 22 fejezetben, a malmok Tapolca menti sorrendjében, olvashatunk.
Molnár Lajostól megtudtuk, a vízimalmok iránti szeretete már egészen kisgyermek-kora óta foglalkoztatta. A vízimalmokat elvarázsolt kastélynak gondolta, amelyeknek sok rejtélye volt. Számtalanszor lerajzolta azokat, majd le is festette, amelyekből nemrégiben kiállítás nyílt a könyvtárban.
A bemutatón megtudtuk, az alapgondolatokat és a forrásokat Völler András és Nádasdy Lajos könyvei adták. A szerző hozzáfűzte, a könyvet dr. Hermann István könyvtárigazgató megkeresésére írta meg, nagy örömmel.

A kötetet a Jókai Mór Városi Könyvtár adta ki, a címlapot Drabant András tervezte, a tipográfiát Polgárné Németh Katalin, a védőborítót Nagy Zoltán tervezte.
A kötet a helyszínen megvásárolható volt, a későbbiekben pedig a könyvesboltokban lesz elérhető.
A bemutatón a Pezsgő Kórus énekelt vidám, pezsdítő dalokat.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!