Tömeges közlekedési baleset - gyakorlatoztak a tűzoltók


2014-06-10 16:39:31  | cikk: mo  | 


Tömeges közlekedési baleset - gyakorlatoztak a tűzoltók főképe
Tömeges közlekedési baleset. Jajveszékelés, segélykiáltások. Két halott, több sérült. Gépjárműbe szorult emberek, autóbuszban ragadt sérültek, lábtöréses utasok, fej- és gerincsérültek, megbillent autóbusz, összepréselt személyautók és egy veszélyes anyagot szállító kisteherautó. Ez fogadta a helyszínre érkező tűzoltókat a mai napon. Mindez – szerencsére – nem történt meg a valóságban, a katasztrófavédelmi szakemberek csupán egy műszaki mentési gyakorlat céljából imitálták a rendkívül élethű káreseményt. A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság által szervezett gyakorlat célja az volt, hogy a katasztrófavédők munkáját minél inkább összehangolják, az egyes egységek az éleshez kísértetiesen hasonló helyzetben gyakorolják a műszaki mentés folyamatait. Miként lehet megközelíteni a kárhelyszínt, ha veszélyes anyagot szállító autó is van a baleset helyszínén? Milyen sérültekkel találkoznak és őket miként lehet biztonságba helyezni? Hogyan lehet kiszabadítani az egyes gépjárműveket egymás szorításából? Lehetnek még túlélők a romok alatt? Ilyen és ehhez hasonló kérdések merülhetnek fel egy közlekedési balesetben, a helyszínen azonban azonnal dönteni és cselekedni kell. Gyorsan, hatékonyan, összehangoltan és magas szakértelemmel.

Ennek érdekében gyakran az egyes tűzoltó-parancsnokságokon gyakran szerveznek szerelési foglalkozásokat, az egyes mentési folyamatok gyakorlása mindennapos, a maihoz hasonló nagyszabású műszaki mentési gyakorlatot azonban komoly szervezési munka előzi meg. A megyei gyakorlatban részt vett a veszprémi, a balatonfűzfői, az ajkai és a pápai hivatásos tűzoltóság, valamint a veszélyes anyag semlegesítését a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság mobillaborja végezte. A gyakorlat helyszínét a Bakony Volán Celli úti telephelye biztosította, a gépjárműveket pedig az egyik autókereskedés bocsátotta a katasztrófavédelem rendelkezésére.

Csépányi-Barczi Petra tűzoltó hadnagy, a megyei igazgatóság szóvivője elmondta, az imitált balesethez négyes mentési fokozatban érkeztek a katasztrófavédelmi szakemberek, öt tűzoltófecskendő, egy daru, egy konténerszállító, egy mobillabor és egy műszaki mentőszer vett részt a gyakorlatban. Az akció lényege, hogy éles helyzetben a kárhelyszínre érkező tűzoltók minél gyorsabban reagáljanak az adott szituációra, az eddig tanultakat gyakorolják és az elsajátított készségeket továbbfejlesszék, annak érdekében, hogy minél hatékonyabban történjen a beavatkozás – derült ki a mentési gyakorlaton.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!