Több mint 550 gyerek a tánc-láncos vizsgabemutatón


2014-06-07 20:40:17  | cikk: HuHa  | 


Több mint 550 gyerek a tánc-láncos vizsgabemutatón főképe
Zsúfolásig telt érdeklődőkkel ma délelőtt a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színházterme a Pápai Református Kollégium Tánc-Lánc Alapfokú Művészetoktatási Intézménye és a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészetoktatási Intézményének táncművészeti tagozatos növendékeinek hagyományos tanévzáró vizsgabemutatójára.
 Az egész napos vizsga alatt több mint 550 diák mutatta be tánctudását a háromtagú vizsgabizottság előtt az óvodás korúaktól a legnagyobbakig.
Müller Anita, a Pápai Református Kollégium Tánc-Lánc Alapfokú Művészetoktatási Intézményének vezetője hírportálunknak elmondta, az idei év nagyon mozgalmasan telt az intézménynél. Sok verseny, megmérettetés volt, ami nemcsak a néptánc tanszakra, hanem a moderntáncra is értendő. A néptáncosoknak nyolc országos megmérettetése volt, amelyeken igen szépen szerepeltek.
-Természetesen a városi rendezvényeken is részt vettünk, valamint az Erkel-iskola kulturális bemutatóján is nagy szerepet vállaltunk - mondta Müller Anita. Az év végi vizsgabemutatóra is nagy gondossággal készültek egész éven át. Az első blokk végén az iskolavezető úgy fogalmazott, nagyon elégedett a gyerekek teljesítményével, jól felkészültek, igazán ügyesek voltak.
-A műsorszerkesztésben ügyeltünk arra, hogy bemutassuk, hogy honnan hova lehet eljutni. Mi spirális tanmenetben dolgozunk, ami azt jelenti, hogy a gyerekek kiskorukban megtanulnak egy tájegységet, amit az évek során többször átbeszélünk, s mindig teszünk hozzá valami új lépést, koreográfiát. Pápa város és vonzáskörzetében egyre nagyobb hangsúlyt kap a táncpedagógia, így azok a növendékek, akik ebbe az iskolába járnak, nemcsak „táncikálnak”, hanem komoly elméleti ismereteket kapnak.  Fontos, hogy a gyerekek nemcsak a tánclépéseket tanulják meg, hanem a tájegységek földrajzáról, magyar irodalmáról és nyelvéről, történelméről is kapnak ismereteket, amit gyermekjátékokon keresztül sajátíthatnak el. Az a jó óra, ha a gyerek úgy megy haza néptáncóráról, hogy csak játszott, mert így nem érzi a tanulás súlyát. A gyerekjátékokból számtalan olyan mozdulatot tanulnak, amelyeket a későbbiekben csak elő kell hívni. Diákjainkat már kicsi korukban megtanítjuk ütemre mozogni, tapsolni, aztán a tititákat is belecsempésszük. Erre a legalkalmasabb a határon túli táncok tanítása.
A vezető hozzáfűzte még, az egyes telephelyeken a csoportok létszáma folyamatosan nő, ami nagyon jó, mert ez azt mutatja, hogy egyre nagyobb az igény erre a mozgásformára. A műsorban a délelőtt során a kisebbek mutatkoztak be, majd délután a nagyobbak, az estét pedig a modern, a társas- és a színházi tánc, valamint a balett színesítette. A produkciókat az intézmény tanárai zsűrizték, a talpalávalót a dunaszerdahelyi Pántlika népzenekar húzta.
A programnak része volt a közös áhítat és a belvárosi felvonulás is.
Mint megtudtuk, a növendékek a vakáció idején sem pihennek, hiszen nyári edzőtáborok és fellépések egyaránt lesznek.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!